30. jun, 2019

Smoothie

Smoothie är aldrig fel att dricka. Jag har ofta gjort smoothie på gröna bladgrönsaker och olika frukter. Oftast har jag i banan, apelsin, äpple och lime. Jag tar alltid i en bit ingefära. Tidigare har jag mixat detta med vatten, men nu använder jag min kefir i stället. Det blir mycket gott och jag får användning av min kefir som jag börjar få rikligt av nu. 

Jag väntar på leverans av stora kaffefilter. När jag får dem ska jag testa att göra kefirost. Det blir som en färskost som sedan kan smaksättas.

30. jun, 2019

Smaksätt din kefir

Jag har provat att smaksätta min kefir med citron. Det gör jag efter att jag silat bort kefirgrynen när de varit i mjölken i 24 timmar. 

Jag skalade av en citron och tog en liten bit skal som sedan placerades i kefiren. Därefter sattes locket på och burken ställdes in i kylen. Där fick den stå 24 timmar till. Därefter drack jag den som den var. Det blev mycket gott.

Nu har jag provat att lägga i några frysta jordgubbar i en sats och blandade bär i en annan. Det ska bli spännande att smaka dem i morgon.

30. jun, 2019

Kefirgryn och mjölk

Kefirgryn och opastöriserad ekologisk mjölk ska ställas undan på en skuggig plats i köket. Det ska inte placeras i direkt solljus.

30. jun, 2019

Göra egen kefir

Jag har tittat på mängder av Youtubeklipp som alla handlar om kefir. Det finns mycket kunskap att hämta där. Jag tar ett litet steg i taget. 

Det är inte svårt att fermentera mjölk till kefir. Man tar ca 4 matskedar kefirgryn till en liter mjölk.Rekommendationerna jag fått är att använta opastöriserad ekologisk lantmjölk. 

Kefirgryn gillar inte rostfritt stål, så jag använder glasburkar, plastsil och träredskap under beredningen. 

Jag lägger i kefirgrynen i en glasburk och häller mjölk över. Placerar en tygduk över för att inte få små insketer i kefiren. Sen låter jag det stå i 24 timmar. För att hålla reda på tiden skriver jag alltid en påminnleselapp som jag lägger bredvid glasburken. 

30. jun, 2019

Kefirgryn

Jag har fått kefirgryn av en vän. De ser ut som små blomkålsliknande bitar och kan förvandla mjölk till Kefir. Egentillverkad kefir innehåller mer än 50 goda bakteriekulturer jämfört med en köpt kefir som kanske har runt 5. 

Jag har en del problem som har med immunsystemet att göra. Eksem, inflammerade ögonlock, allergi mot pälsdjur och kvalster. Jag har på senare år också utvecklat pollenallergi, vilket kan kännas besvärligt då jag måste kunna vistas ute stora delar av dagen för att kunna fortsätta med mitt odlande. 

Så jag har stora förväntningar på kefirens undergörande effekt. Normalt har vi människor 10% goda bakterier i tarmfloran. Jag hoppas på att öka min procenthalt genom att konsumera min egen kefir.