6. aug, 2016

Maskinkläckta kycklingarna växer!

Våra maskinkläckta kycklingar har minskat från sjutton till sexton stycken. När jag kom hem fråm sommarstället sa min sambo åt mig att sätta mig ned då han skulle berätta något tråkigt. Han hade hittat en av kycklingarna död inne i kaninburen 🤨. Ja, sånt händer, eller som Stina och jag sa efter att ha läst boken "Vargen kommer" (där alla blev uppätna i slutet av sagan!) "Sånt är livet!!

I går rengjorde jag båda mina kaninburar och flyttade över halva gänget i den ena. De växer så det knakar och behöver mer utrymme. De är fem veckor nu och har börjat få fjädrar på kroppen. Snart ska några av dem få flytta till min äldste son som bor på landet i Östergötland. Han och hans vänner har byggt ett hönshus och väntar på att få ta över några av dessa. 

29. jul, 2016

Härliga tider!

Under sommaren har jag och min sambo vistats en del på vårt sommarställe i Östergötland. Vi åker mellan Blekinge och Östergötland ganska ofta för att kunna ta hand om och njuta av våra två boenden. I slutet av juli, när vi var på väg hem, ringer mitt lilla barnbarn Stina och frågar om hon fick följa med mormor hem. Och så blev det! Stina är fem år och jag var beredd på att få åka hem med henne då hennes hemlängtan skulle slå till. Men, så blev det inte. Stina tog hand om hönsen på bästa sätt, matade dem med svarta vinbär, havre och brödrester. Stina tyckte det var spännande att leta efter äggen och plocka in dem. Henrietta var som alltid nyfiken och social och fanns intill både mig och Stina då vi var ute. Ja, det blev fem härliga dagar tillsammans med Stina för hönsen, mig och min sambo. ❤

19. jul, 2016

Sixten - en tupp att lita på!

Idag har hönsen varit ute sen förmiddagen. Ja, jag är lite restriktiv med det eftersom vi har haft så många rävbesök den sista tiden. Men idag var jag med dem hela dagen eftersom det fanns gott om jobb på den sidan av huset. Grannen körde med sin traktor på sin åker på andra sidan om oss. Det drog till sig rovfåglar. Två glador har svävat över oss till och från mest hela eftermiddagen. Den ena är riktigt stor! Sixten varnar sina hönor (och mig) och de beger sig under buskar och träd. Jag springer ut från det jag håller på med och skriker och bankar på något som finns till hands. Ja, jag vet inte om det hjälper, men alla 20 fanns på plats när jag räknade in dem för kvällen.

18. jul, 2016

Liten håller på att bli stor

En av mina faverollehönor fick tre ägg kläckta när hon ruvade. En av kycklingarna är den här granna tuppen som snart fyller sexton veckor. Han har redan visat prov på att vara tupp och hoppar på (läs gör försök till våldtäkt) de mindre småhönorna när han kommer åt. När det sker brukar de andra hönorna komma springande och försvara de små hönorna. Den stackars tuppen är annars lite rädd för de andra och håller sig helst inomhus eller en bit ifrån flocken. Hans mamma har avvisat honom och det tycker han nog är lite jobbigt, stackaren.

17. jul, 2016

Det var en kyckling som hette Gullefjun...

Senaste kläckta kycklingen (om vi inte räknar de maskinkläckta) är nu tillsammans med resten av gänget på heltid. En liten tuff krabat som nog är en tupp. Han springer runt och piper hela tiden och hans sussexmamma kluckar och har koll på honom. Nu är han 4 veckor gammal.