18. sep, 2016

Hönan visar tuppbeteende

🤨Jag har tidigare skrivit att jag hade en sån tur med ett kläck. Det jag trodde var en tupp trodde jag sen var en höna. Jag var helt säker på det fram tills i dag då hönan bet sig fast i en annan höna och försökte hoppa upp på hennes rygg. Typiskt tuppbeteende som förvandlade hönan till tupp igen. 🙃

16. sep, 2016

Tuppens stjärtfjädrar

När jag öppnade upp hönsgården i dag upptäckte jag en mycket lång fjäder inne i hönsgården. Den måste tillhöra Sixten, tänkte jag och tittade bort mot honom. Alla hans långa ståtliga stjärtfjädrar var borta. Han såg ganska lustig ut. Var tvungen att googla på tuppar utan stjärfjädrar och kunde då läsa att det inte bara är min tupp som ruggat. Det har hänt flera andra. Sixten är för övrigt frisk och kry. Han gal som vanligt och tar hand om sina damer på ett bra sätt. De flesta äggen är nog befruktade 😎

11. sep, 2016

Punken är här!

Creme Legbar är en riktigt häftig hönsart. De ser ut som riktiga punkare med sina tofsar av fjädrar på huvudet.De togs fram i Cambridge på 1930-talet, genom att korsa brun Leghorn, Plymoth Rock och Araucana. Det är en mycket ovanlig ras. I England bevaras de av the Rare Poultry Society. Ursprungligen kallades de för Crested Creme Legbars, men det ändrades till Creme Legbar, De lägger 180-250 ägg om året. Mina CL kommer lägga sina första ägg i slutet av november eller i början av december. Jag har en tupp och två hönor.

11. sep, 2016

Snövit är 23 veckor

Snövit har värpt ett ägg i dag! Ett litet ägg som hamnade utanför redet. Det föll ner mot tröskeln och fick sig ett hack i skalet. Troligtvis finns det ingen gula i det lilla ägget. Roligt ändå att första kullen kycklingar är redo för att lägga ägg. Det behöver vi eftersom det under lång tid varit brist på ägg i vår hönsgård. En Faverollehöna lägger i snitt 180 ägg per år, en Orpington ca 150 ägg och Sussex leder ligan med i snitt 200 ägg per år. Såklart måste det bli perioder då inga ägg läggs då året har 365 dagar. Mina höns är alla, förutom årets kycklingar, ett år gamla och behöver sin vila från äggläggning eftersom de värpt sedan de var ca 20 veckor gamla. Är du intresserad av hur många ägg andra raser lägger i genomsnitt så finns det en bra sammanställning på denna websida.

 

4. sep, 2016

Tuppelitupp!

Nu är de maskinkläckta kycklingarna nio veckor gamla. De är tillsammans med flocken även om de håller sig på sin kant. Tre tuppar om inte fyra har vi nu. På bilden kan du se en av dem, En stålgrå tupp som är ganska stursk. Jag tycker han är fin men...hönorna behöver bara en tupp så tyvärr får de andra tupparna inte vara kvar i flocken så länge till.