30. okt, 2016

Höna eller tupp?

Så har det visat sig att Lilja är en tupp. Synd! Nu har mina maskinkläckta kycklingar fyllt 17 veckor och tupparna har visat att de är könsmogna allihop. Jag hade hoppats på att Lilja skulle vara en höna, men idag bevisade han motsatsen. Jag fick sparka bort honom från hönans rygg då hönan inte alls uppskattade hans uppvaktning. Så nu har vi ett gäng tuppar som snart kommer att få hamna under yxans blad. Det blir alldeles för slitsamt för de stackars hönorna annars. Grymt, sa grisen!

28. okt, 2016

Katt i hönsgården

Det blåser som attan här idag och jag bestämde mig för att hålla hönsen inom stängsel under eftermiddagen. I kväll ska jag ut för att träffa goda vänner och då behöver jag vila/sova lite om jag ska orka med kvällen.
Efter vilan gick jag till hönshuset för att plocka in äggen och för att checka av att det finns vatten och foder. Vi har en katt som följer oss vart vi än går och nog skulle han med in till hönorna. Vinden tog tag i dörren och för att undvika att katten blev halshuggen av dörren som slog igen så stängde jag den. Men se, då fick katten panik! Han försökte först kasta sig mot ett av fönstren och när inte det gick kilade han snabbt ut i hönsgården där alla hönsen var. Och där blev det förstås kalabalik. Katten slängde sig mot nätets väggar om och om igen och var så stressad när jag öppnade dörren att han inte kunde räkna ut vart han skulle ta sig ut. Men det gjorde tuppen Charlie 😠. Så, jag blev tvungen att släppa ut alla hönorna, för de fann sig inte i att vara inne längre och tuppen fick jag inte in. 

Nästa gång vet jag åt vilket håll jag sparkar katten när han ska med till hönshuset 😋

12. okt, 2016

Frid över Sixtens minne

Nu på morgonen kom sambon in och meddelade att Sixten på egen hand farit iväg till tupphimlen.😥

11. okt, 2016

Sorgligt värre!

Min favorittupp Sixten bara ligger ner i hönshuset. I går satt han på pinnen med de andra hönsen. Idag ligger han på hönshusets golv och ser hängig ut. När jag klappade honom försökte han resa på sig och flyttade på sig genom att hasa sig bort en liten bit. Det högra benet bär honom inte. Jag är helt förtvivlad och undrar vad som kan ha hänt. Har läst om hönssjukdomar och kanske har han Mareks sjukdom? Då kan man bli förlamad i benen. Sixten föddes 7 maj 2015 och är nu 1 år och 5 månader. Om Mareks sjukdom kan man läsa här på SVA:s sida. Jag funderar lite på om det kan vara så att sjukdomen finns hos alla hönsen. Jag kläckte upp några faverolle-ägg tidigare samma vår som Sixten kläcktes. En av de kycklingarna hade ett långt, tjockt ben som vek sig under kycklingen. Vi avlivade den men om den hade smittan så har den ju redan smittat de andra? Jag har läst att sjukdomen är mycket smittsam, men att man kan ha höns som har den men aldrig utvecklar sjukdomen. Min sambo har tittat till Sixten och säger att han inte tror att något ben är brutet. Men jag tycker det är konstigt att han sitter på pinnen lika frisk och kry som alla de andra kvällen innan och sedan dagen därpå ligger han stilla på golvet. Men, hur som helst så får vi nog skicka honom till hönshimlen i morgon om inte ett under sker. Snyft!

28. sep, 2016

Ronja Rövardotter

Så har en av våra senaste kläckta hönor visat vad hon går för och från och med idag heter hon Ronja Rövardotter. Det är en höna av rasen isbar som den sista tiden "gått sin egen väg". När alla hönsen gått in i hönshuset kan vi hitta henne sittandes på en gren högt upp i ett träd. I går kväll satt jag och min sambo kvar en lång stund ute efter att dörren till hönsgårdens stängts. Det var en skön kväll och troligtvis en av de sista utomhuskvällarna innan hösten stannar för gott. Vi satt där i mörkret och njöt. Alla hönsen var inne (trodde jag).
I eftermiddags kom jag hem från mitt arbete och bytte snabbt om till mina "bonna-kläder" och sen satte jag kompassen mot hönshuset. Vad ser jag?! Jo, den lilla isbarhönan vankandes fram och tillbaka utanför hönshuset! Jag tänkte att nu har hon lärt sig en läxa. Men, nej, i kväll var hon på väg ut från hönsgården igen. Hon åkte snabbt in. Hon är under bevakning. 🙂

På bilden är hon hönan i bakgrunden.