1. dec, 2016

Litet och stort

Nu har vi väntat sedan i somras på att hönorna ska börja värpa. Idag plockade jag in tio ägg vilket är rekord för i år. 22 hönor har jag, men alla är inte mogna för att värpa och några har eller har haft en vila för att rugga. Det största ägget vägde 77g och det är nog också rekord. Jämför med det minsta och lättaste ägget som vägde 49g. Än har vi inte fått några ljusblåa ägg, men den som väntar på något gott...😀

Jag ser att tupparna väljer ut sina favoriter. De har 22 damer att variera sig med, men verkar föredra tre, fyra stycken, tyvärr. Mina fina hönor som är utvalda börjar bli luggslitna och jag måste fundera på att antingen sätta på dem ett sadelskydd eller bygga en hörna i gamla svinhuset åt tupparna. Ungtuppar är rätt pilska av sig och jag hoppas verkligen att de ska lugna ner sig.

24. nov, 2016

Tuppbeståndet har minskat

Det är inte roligt, men det måste göras. Jag har den lättaste delen i det hela för jag pekar ut vilka av tupparna som ska få komma till tupphimlen. Min stackars sambo tycker inte alls om att utföra det, men är snäll och gör det ändå. Ingen av oss har kommit så långt att vi kan äta upp dem sen, vilket är synd och skam på så fint kött. Men vi får träna oss. Mental träning får det bli!

Nu har vi två tuppar kvar. En av dem är en renrasig CL och den andra är en korsning mellan Maran och Araucana. Båda har anlag för blåa ägg. På bilden ser du den tuppen som är en korsning. Nog syns det att den har Maran i sig. Han ska få heta Christer.

13. nov, 2016

Snart blåa ägg?

Den här lilla söta hönan är en Creme Legbar. Nu är hon 19 veckor gammal. Det är snart dags för henne att lägga sitt första ägg. Jag vet inte riktigt när en CL brukar värpa första ägget, men för många hönor brukar det ske någon gång efter vecka 20. Jag ser fram mot den dagen.

13. nov, 2016

Hur många är de egentligen?

Vi har för många tuppar och som tur är har jag hjälp av min sambo då det är dags att göra sig av med några. 🙃 Förra veckan tog "vi" bort två stycken tuppar. Nu har vi fyra tuppar kvar. Jag fick sätta mig ner och räkna efter hur många höns jag har i dagsläget. Jag kom fram till att det är 26 höns varav 22 är hönor. Två tuppar till ska få vandra vidare så småningom. Jag hoppas förstås på att någon skulle vilja adoptera en tupp. Min Sussextupp Charlie kanske kan locka? 

13. nov, 2016

November och det är kallt!

Natten bjöd på 10 minusgrader och dagen på kyla men strålande sol. Hönsen gillar att vara ute tros lite vitt puder på marken. Jag tänkte fota mina CL-höns, men den enda som ställer upp på porträttfoto är min blandis Rosita.  Det syns att hon har faverolle-gener i sig. Det syns på skägget. Visst är hon fin!?