3. jan, 2017

Förenar nytta med nöje

I går städade jag ur skafferiet. Ett skåp som har längtat efter att städas ur kan jag säga. Jag hittade en hel del utgånget och kanske kunde vi ha ätit det ändå. Allt som passerat sista datum behöver ju nödvändigtvis inte vara dåligt. Men, nu tar jag och ger det till hönsen i stället 🙂. Idag kokas det bulgur för fulla muggar. Blir spännande att se hur de tar emot det. Risgrynsgröten de fick på juldagen välkomnades varmt.

2. jan, 2017

Nu är alla i gång...

Så, nu har alla fem unghönorna börjat värpa. Idag låg det ännu ett turkost litet ägg i redet. Creme legbar-hönan som lagt det är nu 26 veckor gammal och det är helt normalt att lägga sitt första ägg då. Så, nu lovar jag att sluta tjata om ägg och äggfärger på ett tag. Bilden visar dagens skörd. Det blev åtta ägg i dag också.

1. jan, 2017

Blått är flott!

2017 börjar bra. Väntan på det blåa ägget är över. Och vilken härlig blå färg! Äggen jag la i kläckaren var nästan vita med ett ljusblått skimmer i. Det här ägget är vackert turkosblått. Värpt av en av mina två CL hönor. Hönorna har satt igång att värpa en efter en och nu har vi ett genomsnitt på åtta ägg/dag. Två hönor värper mörkbruna ägg, en värper olivgröna och en turkos. De andra värper ljust rosavita eller beiga ägg. En fin färgsamling!

26. dec, 2016

Brown is the new colour!

Ibland blir man överraskad som i går kväll då sambon kom in efter att ha varit ute för att stänga och släcka till hönsen. Min vana trogen frågade jag om han hittade några ägg och då håller han upp handen för att visa. Jag gissar...tre ägg?...fyra ägg?...tre ägg??...ett brunt ägg!!!! Kom hit med ägget!!! Jag måste se!

Det känns roligt att vi har en höna som kommer värpa bruna ägg. Undrar just vilken av hönorna det är? Den måste förstås komma från Ulrika i Småland. Det var två bruna ägg jag la ner i kläckaren som jag köpte av Ulrika. Jag har antecknat att de kommer från vit Maran korsat med antingen Gökmaran eller Isbar. Så min gissing är att det är "Ronja Rövardotter" som är ägare av det bruna ägget. Jag trodde att hon hade gener av rasen Hamburger i sig, men det är kanske fel? 

De yngsta hönsen är nu 25 veckor gamla. Vi väntar med spänning på vårt första ljusblåa ägg. Vem vet, kanske komnmer det idag? 😀

17. dec, 2016

Väntan är över!

Hip Hurra! Exakt en vecka före julafton kom det, vårt första olivgröna ägg ❤ Våra små kycklingar börjar bli stora damer (och herrar) och nu är de 24 veckor gamla. En höna värper sitt första ägg någon gång mellan vecka 20-30. Man kan se på deras kam och slör när det börjar bli dags. Den blir rödare. 

Mina höns får snällt stanna inne i hönsgården just nu. Fågelinfluensa har upptäckts i Danmark och i Sverige. Det förstår förstås inte hönsen som blir väldigt besvikna på mig varje gång jag visar mig. De flockas vid dörren och tror jag ska öppna åt dem. Men, nej, det går ju inte an. Vi har en presenning på taket till utegården så att inga vilda fåglar ska komma med smittan. Här kan du läsa mer om fågelinfluensa på SVA:s hemsida.