8. mar, 2019

Duvhöken

Under veckan har vi haft ett besök av en duvhök. Min sambo hörde ett förskräckligt kackel från hönsgården och såg en rovfågel springa längs med nätet för att leta sig in till hönorna. Hönorna flög rädda omkring i hönsgården. Men som tur var kom inte duvhöken åt dem.

Nu är jag orolig för att den ska minnas var det fanns mat och komma tillbaka för ett nytt försök. Vi brukar låta våra hönor vara ute i friheten dagtid när vi finns hemma och det vill vi fortsätta med. Men det finns ju faror som lurar då. Tror ändå att jag tills vidare kommer låta dem vara ute men med ett extra vakande öga på dem.

9. jul, 2018

Den mindre charmiga sidan med höns

Plantera inte krukor med blommor som inte täcker all jord för då...kommer Henrietta eller orpingtonhönan Olivia och genomsöker jorden. SUCK! Jag som tagit mig i kragen och storstädat utomhusentrén vid köksingången till slut. Men, värre än vad det var innan städningen är det inte. Bara att sopa upp, och plantera mer blommor i krukan.

11. maj, 2018

Kärlek och trygghet

Jag har 22 höns och bland dem två tuppar, Sid och Christer. Christer står högst i rang och är en tupp som tar sitt ansvar på allvar. Häromdagen såg jag Sid kärlekskrankt jaga den stålgrå hönan för att om möjligt få sig en skön stund. Hönan var uppenbarligen inte lika tilltalad av tanken, så hon hon rusade iväg med Sid efter sig. Hönan sprang mot andra sidan av min odlingslott där tuppen Christer för tillfället befann sig med en flock hönor omkring sig, ivrigt krafsande i halmen som lagts över den nya potatisodlingen. När Stålgrå höna når Christer stannar hon och Christer står lugnt kvar och tittar på Sid. Sid fick ge upp sin jakt och hönan var fredad. Tänk om alla tuppar var som Christer. 😋

13. aug, 2017

Hönskvalster

 Ja, som om det inte räckte med att ha fått en massa larver i tunnelväxthuset ...nu har vi kvalster i hönshuset också. Kunde inte ha kommit mer olägligt då jag är sjukskriven pga något som heter Spinal Stenos. Ryggont som går ner i höger ben. Äter värktabletter och tränar på motionscykel i förhoppning att det ska bli bra. Men, hönskvalster kan man inte vänta med att behandla. Så, jag och sambon fick hjälpas åt att rengöra hönshus och allt löst. Jag stod ute med såpa och rotborste och sambon dammsög i hönshuset. Sen sprutade han hett vatten in i alla skrymslen. Därefter sprutades det med Smite. Nu ska hönshuset torka och alla lösa grejer står ute i solen på tork. Det blåser rejält vilket kan vara en fördel idag. Vi ska sen plocka in allt och sprida ut Smite-pulver i skrymseln och vrår.

Vi skulle ta en fika när vi städat och tvättat grejerna. Jag fick avbryta den då det började krypa på vänster arm. Fullt av små kvalster! Fick gå in bakvägen in i källaren och ta av mig kläderna där. Direkt upp till duschen för att försöka bli av med alla kryp.

Hönorna är inte så glada. De kan ju inte förstå att de inte får komma in i huset. De vill värpa ägg och har ljudligt talat om att de är väldigt missnöjda. Vi ställde in en back med halm i som vi tidigare använt som rede i hönshuset och det blev lite lugnare på hönorna. Men riktigt nöjda är de inte!

5. jun, 2017

Hur gick det med surhönan?

Jodå, den sura hönan såg till att få nio (!) ägg under sig och sen...struntade hon helt enkelt i alltihop. Jag tog alla äggen och gav dem till gårdens katter. 

Nu ligger hon i ett rede igen och surar. Men det finns inga ägg under henne. Ja, herregud, jag förstår ingenting!