13. feb, 2016

Slakt

I går slaktade vi två av våra tuppar. Fem tuppar bland elva hönor är några för mycket, även om de var snälla mot varandra. Hönorna började bli slitna på ryggen. Efter att ha försökt sälja dem utan resultat fick beslutet bli att slakta. Två tunga orpington-tuppar ligger nu i frysen. De vägde mer än tre kilo styck.

9. jan, 2016

Snö - kan vara farligt!

Hönsen har stannat inomhus i några dagar. Ute är det snö och de har inte vågat sig ut i hönsgården. Idag har jag lagt ut hö och nu står de i högen av hö. Undrar vem som blir den modiga att först pulsa i snö?

29. dec, 2015

Väntar på våren!

Vi är mitt uppe i den mörka årstiden, men tack och lov har det i alla fall vänt och nu väntar snart ljusare tider. Våra hönor värpte ett tag upp till 10 ägg/dag. men sen fick en av Faverollehönorna för sig att börja ruva. Det var efter att vi missat att plocka in äggen en dag och redet var fullt av ägg. Vi fick ta bort henne därifrån och ställa undan redet ett par dagar för att hon skulle komma på andra tankar. Tyvärr gjorde även de andra hönorna det. Just nu får vi vara glada för 3-4 ägg/dag. 

23. nov, 2015

Äggen rullar in...

Nu är vi uppe i sju ägg på en dag. Dags att skaffa en liten äggkorg, för idag tappade sambon ett av äggen då han fick fulla händer. Vårat hönsgäng är ett mysigt och harmoniskt gäng. Vi har elva hönor och fem tuppar. Tupparna samsas fint så någon tuppmiddag blir det nog inte i vinter. Däremot ser jag att vissa hönor börjar bli kala ovanför gumpen då tuppen sliter hårt på fjädrarna för att hålla sig kvar. Tror de har favorithönor. Har sett att det finns folk som syr sadelskydd åt sina hönor. Är lite tveksam till dessa då jag är rädd för att de lättare får löss då. Får fundera ett tag på det.

22. nov, 2015

Länge sedan sist...

Det var ett tag sen jag skrev...tiden rinner fort iväg. Våra hönor har börjat värpa en efter en. Nu kan vi plocka upp till sex ägg/dag. Vi har elva hönor, så vi väntar på några till.
Idag kom snön och hönsen vägrade först att gå ut. Jag fick lägga halm i utegården och skrapa bort snön för att få dem att gå ut. Sedan blev det städning av hönshuset. Det känns alltid lika bra när det är gjort och hönsen verkar uppskatta det också. De badar i spånen och kurrar ner sig i halmen.