1. jul, 2016

Nykläckta kycklingar!

I går förmiddag kläcktes första ägget. Det var ett av äggen jag köpt av Ulrika och av rasen Creame Legbar. Kycklingen var bedårande söt. Tyvärr så hittade jag den död några timmar senare. Undrar så varför det hände , ledsamt!

När jag gick till sängs i går kväll hade jag fyra fina kycklingar i "kycklingmor", en rund bur jag köpt från LG-produkter. Kattungarna har fått flytta in i en kaninbur och placerats ute vid vedpannan. Hoppas de lever idag, den svarta lilla ungen var inte så pigg. Däremot repade sig den andra kattungen bra och det finns mer hopp för den.

I morse vågade jag mig knappt ut i köket. Rädd för att inga fler ägg skulle ha kläckts och att de fyra kläckta inte skulle må bra. Men, jag fick ta mod till mig och hittade sju kycklingar i kläckaren och de andra fyra sov så gott i "kycklingmor".

Nu hoppas jag på några fler kläck innan dagen är slut.

29. jun, 2016

40 mil

Idag har jag rest 40 mil från strålande sol till regn och kyligare väder bara för att jag längtar efter hönsen och för att äggen som finns i kläckaren ska kläckas i morgon.

Väl hemkommen hittade jag två kattungar som jag fick bli kattmamma åt. De sover just nu under en värmelampa i buren som kycklingarna ska förvaras i. Får nog förbereda en kaninbur till kattungarna i morgon. De var väldigt svaga och behöver lite omvårdnad och värme för att klara sig, gissar jag.

I morgon bitti blir det spännande att leta sig ut i köket där kläckaren står. Visst är det märkligt att det kan komma levande varelser ut ur ett ägg?!

Jag kan berätta att Sussexhönan Ulla bara fick en kyckling. De andra äggen övergav hon och de klarade inte att ta sig ut. Annars tror jag hon skulle ha fått två kycklingar till. Jag har läst på Facebooks hönssidor att man ska stoppa in äggen i bh:n då det krisar, men jag vet inte om jag skulle ha klarat av att ha en kläckning på gång där. Ja, nu är det som det är. Hoppas nu på att det är en höna och inte en tupp.

21. jun, 2016

21 dagar, varken mer eller mindre!

Otroligt så tidsbestämda kycklingarna är från ruvning till kläck. I morse så kikade en liten gul dunboll nyfiket på mig. Mamma höna var däremot ganska misstänksam mot mig och burrade upp stjärtfjädrarna och kluckade för att få ungen att gömma sig i hennes fjädrar. Undrar om där finns fler kycklingar?

20. jun, 2016

Snart dags för ny kläck!

I äggkläckningsmaskinen ligger det 30 fina ägg, ljusblåa, olivgröna och chokladbruna. Jag har köpt dem av tre tjejer som håller på med höns. Det kommer bli blandraser, för den här gången är det äggens färg som jag är ute efter.

Ute i hönshuset ligger en av mina tre Sussexhönor på sex ägg och kläckningen beräknas ske idag.

De första fyra kycklingarna är nu 15 veckor. De är så fina! De har döpts till Snövit (helvit faverolle/sussex), Askungen (sussex), Pricken (faverolle) och Queen (faverolle). 

I sommarhönshuset bor Katarina med sina tre kycklingar som nu fyllt sex veckor. Det är två hönor och en tupp som troligtvis är renrasig faverolle. De har ännu inte fått ett namn.

Vi har bara en vuxen tupp kvar. Vår Orpingtontupp Leonardo har flyttat upp till granngården. Jag saknar honom lite, han var så social och snäll, men hönorna är så slitna av tupparnas uppvaktning, så det blev bäst så.

5. jun, 2016

Härliga dagar!

Våra fyra söta små kycklingar (alla hönor, vilken tur man har!) är nu nio veckor gamla och har nu flyttat in till de andra hönsen i hönsgården. Sedan några dagar tillbaka har mamma Mariette börjat att köra bort dem om de kommer för nära henne. Dags att slänga ut ungarna för att klara sig själv. Livet är hårt för en liten kycklingunge! 

I det lilla sommarhönshuset bor nu Katarina, en av våra faverollehönor, med sin tre kycklingar. Två hönor och en tupp. De är nu fyra veckor gamla. Johanna har förresten redan börjat värpa igen. Det kändes bra idag att kunna samla in hela sju ägg. Det var minsann ett tag sen sist.

Johanna, som har levt singelliv ett tag, har nu flyttat tillbaka till resten av flocken. Hon bodde ju tidigare i entren till hönshuset, där vi förvarar hönsfodret. Där bor nu i stället sussexhönan Ulla, som för tredje gången surnat till och bara vill ligga på ägg. Så, nu gör hon det. Sex ägg har hon under sig. Går allt som det ska får vi fler kycklingar till midsommar.