Basilika "Bel Canto mix"

Jag odlar mina basilikaplantor i krukor. I mixen av fröer finns grön- och rödbladig, citron- och kaneldoftande samt sallatsbasilika. Om man vill ha ett buskigare växtsätt kan man toppa plantan.

Gräslök

Gräslök

Allium schoenoprasum, flerårig kryddväxt. Ett måste i min kryddträdgård. Vad vore midsommar utan sill, gräddfil och gräslök?! Gräslöken kan frösås eller planteras. Den växer allra bäst i inte alltför torr jord. Klipp av hela gräslöksbladen så växer de snabbt tillbaka igen. Låt inte gräslöken gå i blom om du vill fortsätta använda den som krydda. Men vill du ha eterneller, vackra blommor året runt, låt då gräslöken gå i blom. Gräslöken får rosavioletta blommor. Klipp av dem, bind ihop dem till en bukett och häng upp-och- ned till tork. Får blommorna stå kvar ute fröar de lätt av sig och nästa år finns gräslök lite varstans i trädgården. Gräslöken är rik på både A- och C-vitaminer.

Rosmarin

Rosmarinus Officinalis doft är fantastisk. Jag kan gå ut i kryddträdgården och bara stryka handen över min rosmarin och njuta. Rosmarin innehåller en eterisk olja som känns uppfriskande att andas in. Växten kan bli 60-120 cm hög. Den trivs i full sol. Rosmarin är kärlekskryddan som under antiken helgades åt Afrodite, kärlekens gudinna. 

Rosmarin gillar inte kyla och klarar knappast vintern utomhus. Rosmarin tycker om sol men inomhus vill den inte ha för torr värme. Den vill ha en lätt, torr och helst kalkhaltig jord. Toppa den ofta så blir den tätare. Den bör planteras om ungefär vart tredje år och då passar man på att sortera bort gamla rötter.

Rosmarin går utmärkt att torka. Bladen blir lite stickiga som barr och måste krossa i mortel innan de används i matlagning. Aromen är så pass stark att den passar bäst som ensamkrydda i rätter med lamm, fläsk, fet fisk, fågel, vilt, grönskasrätter mm. Man kan göra te av färska eller torkade rosmarinblad som är bra för matsmältningen.

Timjan

Timjan.

I min kryddträdgård är timjan en självklar växt. Finns det något härligare än att kunna gå ut och plocka sina egna kryddor? Vilken doft!