Rhododendron

Nova Zembla är sprickfärdig

Rhododendron - Hybride Nova Zembla fick jag och min sambo året då vi båda fyllde 50 år. Den börjar blomma i maj månad och blommar sedan fram till juni.  Busken kan bli 1-2 meter hög. Vi har planer på att flytta den från den plats vi har den nu. Den verkar inte riktigt trivas där. Rådjuren har också fattat tycke för den - förra vintern blev alla gröna blad uppätna.

  • Vit syrenbuske

  • Lila syren

Norsk brudspirea

Brudspirea

Norsk spirea, spirea x cinerera ’Grefsheim’. Dessa typer av spirea används främst som friväxande häck. Norsk spirea blir mellan 1,5 och 2 meter hög och passar perfekt som inramning till en villaträdgård. Eftersom den inte behöver beskäras regelbundet är den också väldigt lättskött. Med åren blir den dock ganska bred, så den behöver ett visst utrymme, något som är bra att tänka på vid plantering. Brudspirea är härdig till zon 5. 

 

 

Röd Cox Orange & Aroma

Vi har två äppelträd på gården. Det ena är Cox Orange. Det fick min sambo av sin mamma Leila som födelsedagspresent ett år. Eftersom vi behövde ett träd för pollinering skaffade vi Aroma. Cox Orange pollineras också av bl.a. Alice, Cox Pomona, Mio, James Grieve och Signe Tillisch. 

Cox Orange får en medelstark grundstam. Frukten blir liten-medelstor och är ätmogen i december-mars. Det är ett svagväxande träd som ger hög skörd. Trädet föredrar en varm och skyddad plats i zon 1-2. Hos oss blåser det nästan alltid, men vi har gett den ett försök. Än så länge funkar det. Blekinge tillhör växtzon 3 men jag gissar att vi hamnar något högre på grund av vårt höga läge.

  • Cox Orange blommar

  • Aroma i full blom

Paradisäpple

Prydnadsapel, Malus toringo "Freja"

Den här prydnadsapeln planterade vi när jag flyttade ner till Kärrabol. Det är nu sju år sedan och trädet har vuxit till sig fint. Jag kallar det för vårt vårdträd. 

Paradisäpple är ett litet träd med svagt upprätt växtsätt och tätt förgrenad krona. Blir ca 3-5 meter. Det får röda, blanka, flikiga blad. På våren blommar det med små mörkrosa blommor. Det är otroligt vackert! Senare får den små mörkröda frukter som fåglarna tycker om. Trädet får mycket fina höstfärger. Paradisäpple är en bra foderväxt till bin och fåglar, vilket var anledningen till att jag valde trädet från början. Det är jag glad för idag. Det här trädet har jag kommit att tycka mycket om.

Prydnadsapeln blommar i maj månad.

Magnolia "Susan"

Blomknopp på magnolian Susan.

Magnolia är min absoluta favorit i trädgården. Blommorna är otroligt vackra. Vi har en buskmagnolia som heter Susan. Den kan bli 175 cm hög. Hos oss blommar den i maj månad. Första gången den blommade efter att vi planterat den 2010 var när mitt första barnbarn Stina föddes den 23 maj 2011.

Magnolior föredrar generellt en näringsrik och mullrik jord med lågt pH-värde. Därför ska man vara noggrann vid planteringen och förbereda växtplatsen genom att förbättra jorden med barkmull, rhododendronjord eller okalkad torv innan plantering. Det är viktigt att vattna rejält under första säsongen och därefter vid torka, särskilt viktigt om våren är torr. Magnolians rötter ligger ytligt och därför bör man vara försiktig med att gräva runt plantan. Täck gärna jorden med granris inför vintern. I övrigt kräver magnolian mycket lite skötsel, men om man vill kan man ge busken rhododendrongödning efter blomningen.