Rosenginst

Rosenginst, Chamaecyytisus purpureus, köpte jag nyligen på Hörnsjöns plantskola. Den ska ha ett utbrett växtsätt och bli 0,2-0,8 m hög. Den får purpurrosa blommor i juni-juli. Passar i zon 1-4 i sol. Bladverket är mörkgrönt.

 

  • Akleja Yellow Queen

    Yellow Queen gör skäl för namnet, tycker jag. Den är otroligt vacker när den blommar. Växten kan bli ca 60 cm och blommar juni-juli. Den trivs i sol-halvskugga. Passar utmärkt som snittblomma i en bukett.

  • Akleja

Jungfrunäva

Geranium sang. striatum har en ljusrosa färg och kan bli 10 cm hög. Den blommar i juni - juli.

Revsuga

Revsuga, Ajuga reptans

Revsuga, Ajuga reptans, är en av de mest anspråkslösa mattbildande perenner man kan ha i trädgården. Den trivs nästan överallt. Den fungerar utmärkt på lite hopplösa ställen som till exempel under buskar eller intill husgrunden. Jag fick min planta av Marika, vid ett tillfälle då vi träffades för att skriva ihop vår uppsats.

Revsugan blommar maj-juni med låga kompakta blå spiror och har ett vackert bladverk resten av säsongen. Den kan bli 15-20 cm hög. Revsugan hör till plisterväxterna.

Trädgårdssmörboll

Trollius "Cheddar" kan bli 60 cm hög och blommar i maj - juni med ljusgula blommor.

Rosenplister

Plettet Tvetand Lamium macalatum White Nancy blommar från maj - juli. Den kan  bli 15 cm hög och trivs i skugga - halvskugga. 

Vårkrage

Vårkrage Doronicum orientale tillhör familjen Asteraceae. Vårkragen odlas som prydnadsväxt i trädgårdar. Det är en lättodlad, flerårig ört. Vårkragen tillhör familjen korgblommiga växter som innehåller ca 26 arter. Under blomningen blir den fylld med vackra, gula blommor, som påminner om prästkragens blommor. Växtens blad är mycket lika ogräset knölklockan, så den kan lätt smyga sig in och till slut ta över helt. Jordstammen är kort och har underjordiska utlöpare. Vårkragen blir oftast mellan 10 och 60 cm hög, men stjälken kan ibland bli upp till en meter hög. Den börjar blomma redan i april och håller på ungefär en månad. För att blomningen ska hålla i sig längre så är det bäst om den inte står planterad i direkt solljus utan bör helst stå lite halvskuggigt. Den hittas ofta förvildad vid vägkanter. Den passar jättebra att ha bland barrväxter. Den kan odlas i de flesta jordar men trivs bäst i en frisk till halvtorr jord som är lätt och innehåller lagom mycket näring. Vårkragen breder ut sig rejält så man bör göra en viss rensning efter 3 till 5 år så att den inte tar över helt. Den brukar bara blomma en gång per säsong så även om man klipper ner den så kommer den inte blomma upp igen. Får växten för mycket näring så blommar den inte lika bra, det gäller framförallt kväve. Förökning sker genom delning som bör göras direkt efter blomningen eller på hösten. De kan också sås med frön. Vårkragen brukar också kallas för Gemsrot. Den kommer ursprungligen från Sydösteuropa, och förekommer förvildad i södra och mellersta Sverige. Den förekommer förvildad i Asien, i bergstrakter. Släktet Doronicum betyder giftig växt på arabiska men det finns inga kända förgiftningar så den är sannolikt ogiftig.

Blåsippa

Hepatica nobilis får blåvioletta blommor som blommar i april-maj. Blåsippan trivs i sol och skugga i en väldränerad jord. Den blir 10 cm hög och bör få stå orörd.

Brudslöja

Gypsophila Summer Sparkless (PBR) är en växt som trivs bäst i soligt läge. Den vill ha en kalkrik och väldränerad jord. Brudslöjan är rikblommande och blommar med vita blommor i juli-augusti. Växten kan bli 50 cm hög och är en fin snittblomma.

Höstvädd

Scabiosa caucasica Perfecta får ljust blåvioletta blommor och blommar från juli till oktober. Den kan bli 70 cm hög och trivs bäst i soligt läge. Vill stå i väldränerad jord. Höstvädd är en fin snittblomma.

Moses brinnande buske

 Dictamnus albus. En perenn som får rosa blommor när den blommar i juni månad. Den blir 100 cm hög. Trivs i sol-halvskugga i väldränerad, näringsrik jord. Det är en rabattväxt som ej bör delas.

Klockvippa

I boken Latmansträdgården finns på sidan 129 en fin bild på gula tulpaner och marktäckaren Spetsmössa. Så jag begav mig till Hörnsjöns plantskola för att skaffa mig ett exemplar av Spetsmössa. Tyvärr hade de inte just den växten, men däremot en korsning av den. Klockvippan har det latinska namnet Heucherella Tapestry. Växten får rosa blommor. Den blommar i juni-juli. Trivs i sol-halvskugga och vill ha en näringsrik, fuktighetshållande jord. Bladen är mycket dekorativa.

Liljekonvalj

Läste i en av mina trädgårdsböcker att Revsuga är fin att samplantera med liljekonvalj. Så vid ett besök på Hörnsjöns plantskola inhandlades bland annat två liljekonvaljer Convallaria majalis Rosea. Lijlekonvaljen får rosa doftande blommor i maj månad. Höjd: 20 cm.

Vintergröna

Vintergröna, som hos mig växer ovanför stenpartiet.

Vintergröna, Vinca minor, är en härdig marktäckare med blå, vita eller lila blommor. Hos mig har blommorna blå färg. Växten fanns här hos mig när jag flyttade in. Vintergrönan trivs i halvskugga-skugga och i mullrik jord. Den blommar i maj-juni. 

Ormöga

Ormöga, en planta jag fått från min vän Marika.

Ormöga, Omphalodes verna, är en marktäckande växt. Det är en halvhärdig växt som trivs bäst i halvskugga-skugga i näringsrik jord. Den breder ut sig snabbt och finns som vit, blå och blå-vit. Blommar i april-maj månad.

Kaukasisk julros

Helleborus Orientalis Black blommar från februari till april. Den blir 25-40 cm hög. Julrosen trivs i halvskugga eller full sol.

Bräcka

Bräcka, Saxifraga Findling (Cespitosa) har jag planterat i vårt stenparti i ett försök att ersätta ogräset med lite vackrare växter. Växten tål frost. Trivs i en lätt genomtränglig jord på en solig plats. Den kan med fördel vattnas med regnvatten. Bör ges gödning regelbundet.

Löjtnantshjärta

Löjtnantshjärta

Löjtnandshjärta "Alba" Dicentra spectabilis är med sina rent vita hjärtformade blommor en välkänd gammaldags perenn som blommar i maj-juni. Den kan bli 80 cm hög. Löjtnantshjärta trivs i sol-halvskugga i skyddat läge. Efter blomningen ska den klippas ned.