Squash 2016

I år har jag sått squash av sorterna Genovese (ljust grön), Atena Polka (guldgul frukt) och musselsquashen Scallopini.

Genovese var först skördeklar. Jag började skörda den redan i mitten av juni och det kommer hela tiden nya frukter. Nu letar jag recept på nätet för att kunna ta vara på all frukt. Jag har också beställt ett kärl för att mjölksyra grönsaker. Ska prova att syra lite av squashen.

Atena Polka är på gång att skördas nu när vi är i början av juli månad. Musselsquashen har fullt med blomknoppar och beräknas blomma i augusti/september. Den är jag mest nyfiken på eftersom jag aldrig testat den förut. Det är en sommarsquash och ett kulturarv från före 1722. 

Squash Genovese skördad den 19 juni 2016.

20. Jun, 2016

Första skörden av squash

I går skördade jag den första squashen. Det var av sorten "Genovese".
På Impectas sida beskrivs den så här:
Ljust gröna, lätt spräckliga, avlånga frukter med delikat smak och fast fruktkött. Tidig och högavkastande. Används färsk i sallader, grillad, i grytor m.m. Även blommorna är ätliga. Ranklängd 1-2 m.

5. Jun, 2016

Inspirerad

Sänder en tacksamhetens tanke till att jag hittat till Sara Bäckmos blogg på Land. Den har inspirerat mig otroligt mycket. Nu har jag börjat att täckodla så mycket som jag kan. I år har jag hunnit att plantera potatis (som jag förgrott a´la Bäckmos sätt), röd och gul lök, morötter, purjolök, salladslök, indiankrasse mellan potatisplantorna, squash (tre sorter: polka, mussel och vanlig grön), tomater (två sorter), bönor, spenat, plocksallat och lite till.

Fyra olika chilisorter är odlade. Har massor av krukor i "kalla rummet" (ett rum som saknar element och där trivs växterna). Basilika har jag i överflöd. Nu ska det bara växa till sig.

Planterat vitlök den 28 december 2015

Vädret är milt och jag passade då på att stoppa ner vitlöken som aldrig kom ned under hösten. Vitlöken kommer från Nelson Garden och heter "Dukat". Kan planteras i okt/nov och skördas från mitten av juli/aug.

Svarta vinbär

Svarta vinbär

Svarta vinbär (Ribes nigrum) är vår mest hälsosamma och vitaminrika bärsort och kan ge 3-6 kg bär per buske. Vanligt plantavstånd är 1,5-2 m. Buskarna kan planteras med 1 m mellanrum men då måste de beskäras hårdare och det bör vara 2 m mellan raderna om det är flera rader.

Svarta vinbär kan planteras i halvskugga men blir bäst i full sol. Busken ska planteras så djupt att några av grenfästena hamnar under jord. Detta gör man därför att svarta vinbär beskärs så hårt att de sätter nya skott längst ner på stammen. Vid planteringen beskärs de ner till två knoppar. 

Senare ska busken beskäras så hårt att den växer upp ena sommaren och ger bär nästa, därefter skärs den grenen bort. Blomanlagen bildas på årsskotten som blommar och bär frukt andra sommaren.

Jorden måste vara väl bearbetad om det ska bli årsskott på 1 m, en lagom längd för att få bär på grenen. Efter beskärningen ska det vara cirka 12 grenar kvar. Det kan se glest ut, men när bladen och de nya skotten växer ut blir det tillräckligt tätt. 

Hur mycket gödsel busken ska ha beror på växtkraften, normalt behövs 3-4 kg stallgödsel per kvm, beroende på vilken sorts stallgödsle det är, alternativt motsvarande näringsämnen från kompost eller fullgödselmedel.

Svarta vinbär håller sig inte färska så länge och bör därför tas om hand så snart som möjligt. De är mycket rika på vitamin C och A och innehåller också en del mineraler. (
Fakta från Grönt och gott från trädgården, Raybo & Lövmo)

Mitt jordgubbsland. Dags att skydda dem från fåglar och numera även ...sniglar. Jag har flera sorter; Korona som mognar medelsent och får klart röda frukter med aromatisk söt smak. Lämpliga för infrysning. Honeoye som är en tidig sort. De har en hög avkastning och en lång skördeperiod. Zefyr är också en tidig sort som får röda gubbar med en frisk och syrlig smak. Sengana är en medelsen sort som är högavkastande och har en utdragen skörd. Smaken är syrlig och aromatisk.

Brysselkål

Brysselkål är en två-årig växt. På sensommaren bildas små huvuden i bladvecken. Det är de här små huvudena vi använder. Brysselkål är mycket härdig, man brukar kunna skörda till långt fram på vårvintern i södra delen av landet. Den är tåligare mot skadeinsketer och sjukdomar än andra kålsorter. Såtid 1 april. Utplantering ca 1 juni. Radavstånd 50 cm, plantavstånd 70 cm. Platsen kan utnyttjas till andra växter tidigare på sommaren. Omkring den 15 augusti kan du knipsa av toppen på brysselkålplantorna för att påskynda att huvudena bildas. De nedersta huvudena är höstmogna i september. De bör skördas efterhand för att ge de översta huvudena bättre utvecklingsmöjligheter.

Gödlsa med 8 kg stallgödsel/kompost per kvm, alternativt fullgödlsemedel, samt övergödlsa med kalksalpeter 1-2 gånger. 

Brysselkål kan förvaras 2-3 veckor i kylskåpet eller frysas in efter att ha förvällts i 3-5 minuter.

Italiensk fänkål

Fänkål
Foeniculum vulgare dulce

Fänkål (Foeniculum vulgare) har sitt ursprung från Asien och Mellanöstern. Den växer vild i Sydeuropa och påminner om dill i jätteformat, den kan bli över två meter hög. Det finns olika varianter varav två är vanligt förekommande i matlagningen. Dels sötfänkål (var. azoricum) med den karakteristiska knölen som används som grönsak. Dels kryddfänkål (var. sativum) som saknar stamknöl, men vars frön och blad används som krydda. Det finns även andra varianter t.ex. pepparfänkål (ssp. piperitum) en bittert smakande fröfänkål. Fänkål är en uråldrig växt odlad i minst 2000 år. I äldre tider ansåg man att fänkål skärpte synen. Grekerna använde örten som avmagringsmedel. I gamla svenska örtaböcker står att läsa "fänkålvatten rensar bröstet, stärker hjärnan och hjärtat, läker hosta och lungsot och öppnar en förstorad lever".

Sötfänkål, även kallad knölfänkål eller italiensk fänkål, är en två- eller flerårig växt som har en uppsvälld bladbas. Det är en kal och något blågrön ört med kraftig jordstam och djupgående rötter. Stjälken är längsfårad och blankt grön, äldre stammar är ihåliga. Bladen är mjuka och flikiga liknande dill. Växten doftar lakrits. Blommorna är gula och sitter i stora klasar. Det är den uppsvällda stambasen med bladskaft som används som grönsak. Även rötter, blad och blast är ätbart.

Så den gärna i sålåda och plantera ut den när risken för nattfrost är över. Plantavstånd 15-20 cm och radavstånd 30 cm. Såtid mars-maj.

Den är lättodlad och en prydnad för ditt köksland. Tänk på att skörda innan den börjar gå i blom. Får du för mycket så förväll dom lätt och frys in dom hela. 

Passar bra i fisksoppan. Förvälld lätt saltad fänkål, en skiva lufttorkad skinka och lite god olivolja är en perfekt förrätt.

Purjolök

Purjolöken har planterats om.

Purjolök Allium porrum L.
Ingen har, än så länge, hittat den vilda varianten av purjolök ute i naturen. Man tror att den har sitt ursprung i östra Medelhavsområdet där det finns en vildväxande lökväxt som heter Allium ampeloprasum. Purjolök har odlats i mer än 3000 år. Under medeltiden var purjolöken flitigt odlad i Europa men fortfarande sällsynt i Skandinavien. I Norden började den odlas under 1700-talet.

Purjolök växer bäst i närings- och humusrik porös och lucker jord med högt pH-värde (7,5). En djup bearbetning av jorden är önskvärd och underlättar purjolökens rotbildning och tillväxt.

Jordförbättra med välbrunnen stallödsel under våren och gödsla med 100-120g/m2 granulerad kycklinggödsel ca en vecka före plantering.

Purjolök har en lång utvecklingstid och kan endast sås direkt på växtplatsen i odlingszonerna I-II. I övriga landet bör den förkultiveras inomhus eller i varmbänk 8-10 veckor innan den planteras ut när risken för nattfrost är över. En ung planta som utsätts för kyla går i blom senare under säsongen. I slutskedet av förkultiveringen bör plantorna vara lika tjocka som en blyertspenna. Så glest i sålådor eller odlingsbrätte med djupa celler vid 18-20 grader. Börja med svaga gödselvattningar någon vecka efter uppkomst. När groddplantorna har fått sitt första platta karaktärsblad behöver de omplanteras i kraftigare jord. Dra upp plantorna och skaka av jorden från rötterna. Med en vass kniv eller sax skärs ca hälften av bladen av och två tredjedelar av rötterna. Rotbeskärningen främjar bildningen av nya rötter och bladbeskärningen bidrar till att plantan växer i tjocklek. Plantera de preparerade purjolökarna med ca 3 cm avstånd i planteringsjord och fortsätt odlingen vid 15-18 grader. Beroende på tillväxten kan bladen behöva en extra beskärning.

Förbered växtplatsen genom att öppna en djup fåra. I botten av den görs planteringshålen i ordning med 10-15 cm intervall. 50-60 cm är ett lämpligt radavstånd i en sådan odling. Nu kan även plantorna förbredas. Skaka loss jorden kring rötterna och avlägsna återigen en tredjedel av bladen och ca två tredjedelar av rötterna. Placera plantorna i hålen och vattna så att jorden naturligt slammar igen kring plantorna. Tryck aldrig jorden mot plantan eftersom stjälken då kan skadas. I takt med att purjolöken växer kan fåran successivt fyllas igen med jord och så småningom kan även plantorna kupas.

Under sommaren bör purjolöken underhållsgödslas upp till två gånger med 40-50g/m2 granulerad kycklinggödsel vid varje tillfälle. Gödselvattning är också ett bra alternativ.

Purjolöksmalen är det största hotet. Angripna plantor kan toppas om skadan upptäcks i tid. Det bästa är att täcka med odlingsväv.
Fakta från boken Het Trädgård, Borssén, J. och Plöninge, P. (2001)

Aubergine

Aubergineplantan Orlando

Orlando F1

En spännande och användbar miniaubergine som passar utmärkt att odla i krukor och kärl. Plantan blir mycket vacker med stora blad under vilka de vackra frukterna hänger. Dekorativt och gott, för växthus eller en varm och skyddad altan.

Sås inomhus i feb-april, 0,5 cm djupt i krukor ekker tråg med såjord. vattna väl och placera på varm plats, temperatur 20-25 grader. Håll jorden fuktig. När fröna grott placeras sådden på en sval och ljus plats.

Plantera om i enskilda krukor när plantorna är stora nog att hantera. Plantera ut i störrekrukor eller odlingssäckar på en varm plats eller i växthus när risken för frost är över. Plantorna kan behöva stöd. Skördas i juli-oktober.

Basilika

Basilica Ocimum basilicum är en ettårig kryddväxt. Detta är min favoritkrydda. Den har en underbar doft. Den bör helst användas färsk. I matlagningen ska den tillsättas i slutet så att inte den fina aromen försvinner.

Hos oss odlas basilikan som ettårig men den är flerårig i varmare länder. Den är mycket värmekrävande och tål knappast våra kalla somrar ute på friland. Odla den därför helst i kruka och låt den stå varmt och ljust. med lite tur kan man få basilikan att även klara vintern - inomhus förstås. Ta sticklingar om hösten och sätt i vatten tills rötter bildas. Plantera i kruka. Toppa basilikan så växer den tätare. Basilika blir 15-30 cm hög. Förutom som krydda i matlagningen passar den bra som vinägerkrydda och man kan brygga ett gott te som anses ha lugnande inverkan.

Rädisor

  • Rädisa French Breakfast

    Lättodlad sommargrönsak som är god i sallader och på smörgås. Plocka de största först så utvecklas de övriga efter hand.

  • Rädisa Cherry Belle

    Sorten ger runda, helt röda rädisor som kan stå länge utan att bli träiga. Upprepad sådd varannan vecka ger dock bättre resultat i form av späda rädisor. Trivs bäst i lucker fuktighetshållande jord. vattna rikligt.

Och så lite grönt!

  • Ruccola

    Lättodlad med fin pepprig smak. Plocka som unga friska blad eller låt växa för kraftigare smak. vattna regelbundet. Så med två-tre veckors mellanrum.

  • Isbergssallat

    Saladin. En odlingsvärd sort som ger krispiga huvuden. Uppskattar sval växtplats. Behöver jämn tillgång på vatten och växtnäring. Uttorkning kan ge bitter smak. Skördas i juli-september.

  • Huvudsallat "Mix"

Tomater

Tomat bör man så ganska tidigt på våren för att de ska hinna utveckla färdiga frukter i rimlig tid. Har man växthus kan man starta sådden redan mellan den 1 och 15 mars om man har lite hjälpvärme. När det gäller utomhusodling kan man börja den 1 april. Så i en sålåda med lock och ställ fröna i rumstemperatur, 23°. Placera ljuskällan 5 cm över locket och se till att de får 14 timmars ljus/dygn. Fröna gror efter tre till fjorton dagar. En vecka efter groningen är plantorna i taket och locket kan tas av. Låt dem växa en vecka till. Plantera sedan om dem i krukor. Några timmar innan du planterar om dem ska du vattna dem rikligt. Välj en välgödslad jord med lecakulor eller lera i. Efter omplanteringen ställer du tillbaka dem under ljuskällan. En vecka senare är det bra om man kan sänka temperaturen till bara 10-14° nattetid och sedan ha 18-25° dagtid. Vattna inte hela tiden utan låt plantorna torka ut mellan vattningarna.  Undvik att vattna på plantorna. Näring behöver inte ges ännu. Sköter du sådden så här får du kompakta, fina plantor. För att göra tomatplantor styvare i stjälken kan du blåsa på dem ibland så att de vajar eller ställa in en fläkt som gör det åt dig. Det går också bra att dra fingrarna genom plantorna så att de rör på sig. Detta ska göras från det att plantorna är små (Odla tomater. Truedsson, Å, 2007)

 

  • Sorbette de Citron Solanum lycopersicum

    Denna ljust gula tomat med nästan aprikosmatt skal, har en fantastisk fruktighet i tomatsmaken. En högväxande tomat som ger rikliga skördar.
    Fröna köpte jag från Örtagårdens Fröer.

  • Tomat Minibel

    Kompakt tomat som ger oerhört söta, lagom stora körsbärstomater. Plantorna blir ca 30 cm höga och passar bra att ha i kruka eller ampel. Stabila plantor. Går att ha på friland på varm och solig plats. Sås inomhus ca 7-8 veckor före utplantering. Avhärda successivt och plantera ut när risken för frost är över.

  • Busktomat, Bloody Butcher

    En av de allra tidigaste tomatsorterna, med mycket god smak. Odlas i växthus eller utomhus i skyddade lägen.
    Så inomhus i såjord i februari-april. Så grunt. Gror efter 6-12 dagar vid 24°. Plantera om i krukor med plantjord och sätt ut i växthus eller andra skyddade lägen när temperaturen är över 8° hela dygnet. Bind upp plantorna efter hand men plocka inte bort sidoskotten. Vill ha rikligt med vatten och näring.
    Skördas juli-september. Kan bli 150 cm hög.

Rabarber

Rabarberna i Kärrabol går inte av för hackor!

Rabarberna som finns på gården är gamla. Min sambo säger att de fanns där då hans familj flyttade in på 1960-talet. De är enorma och kräver ingen skötsel. Tidigt varje år tittar de fram och redan i slutet av april kan man börja skörda dem.

Squash

Sommarsquashen är på gång.

I år har jag sått sommarsquash (Tromboncino) och gul squash (Marrow).

Squashen ska sås 1,5 cm djupt i små krukor med såjord. Planteringarna vattnas väl och hålls i en 20-gradig temperatur. Fröna brukar gro på 1-2 veckor. Innan de planteras ut ska de avhärdas. Det gör man när risken för frost är över. Plantorna planteras sedan med ett avstånd av 90 cm mellan varje planta.

Man kan så fröna direkt utomhus. Då planterar man två frön tillsammans och tar sedan bort den svagaste plantan när de har grott. Ha gärna en fiberduk över sådden.

Sommarsquash Tromboncino

Curcubita pepo 

Fröna har jag köpt från Örtagården där squashen har odlats i många år, dels för att den ger stora skördar och för att den är så fantastisk användbar. Köttet är krämigt och med en nötig smak. 
Den är god i wokgrytor (låt den inte koka för länge), ugnsbakad eller grillad. Penslad med olja, lite salt och chipotlepulver så har du skaffat dej enriktig grillkompis, anser Örtagårdens Fröer.

Chili Piment de Padron

Det är tack vare Columbus som vi kan njuta av chilipeppar. Amerikas ursprungsbefolkning hade redan använt och odlat chili i minst 8000 år när Christoffer landsteg på den nya kontinenten. Chilipeppar är en potatisväxt som är vedartad och flerårig.

Chilipeppar trivs i ett soligt fönster eller i ett växthus. Ju längre odlingstid desto större skörd! Därför bör man så chili så tidigt som möjligt i februari eller i början av mars. När plantorna har rotat sig ordentligt ska de planteras om. Välj då en djup kruka som rymmer 0,75-1 liter jord. Plantera så att hjärtbladen hamnar på samma nivå som jorden i krukan. Tredje veckan efter omplanteringen börjar man gödselvattna den.Regelbundna svaga gödselvattningar trivs den bäst med.

I slutet av maj eller början av juni kan plantorna antingen odlas vidare i kruka eller sättas ut i köksträdgården i humus- och näringsrik jord gödslad med 120-150g/m2 granulerad hönsgödsel. Vid behov stöds plantorna med en tunn bambupinne och skyddas med odlingsväv.

Om plantorna ska odlas vidare i kruka behöver de nu en 3,5 liters kruka för att till sist efter ca 6 veckor planteras om en sista gång i en 10-literskruka. Glöm inte att gödselvattna! (Borssén/Plöninge, 2001).

Den ursprungsskyddade pimiento de Padrón odlas i staden Padrón (Galicien) och dess omnejd. Plantorna blir ganska höga (upp till 2 meter) och med gles krona, den kan behöva lite stöd. Soligt och varmt vill padronpepparn ha. Plantan producerar frukter under hela säsongen förutsatt att du skördar kontinuerligt. Frukternas växtcykel är 60 till 75 dagar efter första omplanteringen, det räknas som medeltidigt.

Äkta padronpeppar har en ljus grön färg, är 3,5 till 5,5 cm lång och 1,5 till 2 cm i diameter. De omogna frukterna är milda, men låter man dem mogna blir de ljusröda och ganska heta. I övrigt är plantan mycket lättodlad. När frukterna är  små och kan du grilla eller steka dom, då får du fram den aromatiska lite heta paprika smaken. De är ett bra sommartillbehör till maten. Om du låter frukterna växa till kan dom bli överaskande heta. 

Sökte på nätet och hittade den här filmen som handlar om hur man tillagar Piment de Padron.

http://www.capsicum.nu/topic/245-tillagning-av-piment-de-padron/

Chilin blommar - juni 2015.