Enkel trädgårdsdahlia

Det här är Windmill, min favorit bland våra dahlior. Den var ny som lök 2015, det året då vi köpte den. Den kan bli upp mot 70 cm hög och blommar juni - september. Dahlian kommer ursprungligen från Mexicos och Guatemalas begstrakter. En av Linnés lärjungar, Anders Dahl, har fått växten uppkallad efter sig.

Allium

En favorit i min trädgård! Jag har flera sorter. På bilden en Gladiator Reuze Sierui.

Balkansippa

Balkansippan påminner om vår inhemska vitsippa. White Splendour har stora vackert vita blommor med svagt lilarosa utsida. Den anses vara mindre smaklig för rådjur, hare kanin och sork. Trivs bäst i väldränerad, mullrik och relativt näringsrik jord. Kan odlas i större delen av landet, gärna på skyddat växtplats. Bladen ska vissna ned innan de tas bort efter den blommat färdigt. 

Balkansippan har sitt naturliga utbredningsområde på Balkan, i främre Asien och Kaukasus där den bland annat växer i buskvegetation på upp till 2000 meters höjd.  Den ursprungliga arten är vanligtvis vit eller blå i olika nyanser. Passar utmärkt i rabatten och i ett trädgårdsparti med woodlandkaraktär, dvs något mer naturlik plantering med träd, buskar och perenner.

Kejsarkrona

Fritillaria imperialis eller Kejsarkrona är en ståtlig lökväxt. Den blommar i april-maj månad och är en gammal kulturväxt hos oss.Den tillhör familjen liljeväxter. Naturligt förekommer den från sydöstra Turkiet till västra Himalaya. 

Kungsängslilja

Fritillaria Meleagris. Blommorna är roligt schackrutiga i vinrött och rosa. Blommar i april-maj.

Narcissus

Jag har planterat den dubbelblommiga Narcissus Cheerfulness. Blomman kan bli 40 cm hög. 

Pärlhyacint

Muscari Botryoides Album blommar i april månad. Det är en lökväxt som kan bli 15 cm hög. Trivs i väldränerad jord.

Scilla

Blåstjärna, också kallad Scilla vilket är dess latinska namn, tillhör familjen hyacintväxter och är en av de tidigare blommorna som blommar på våren. Blåstjärnan blommar med vackra klockformade små blommor. Blåstjärnan trivs bäst i en väldränerad och fuktig jord men är relativt enkel och förökar sig ofta rikligt så har du valt att plantera dem i gräsmattan kan du under våren uppleva ”ett blått hav” av blåstjärnor. Blommar i april-maj med klarblå blommor. Blir 10-20 cm höga.

Tulpanen Icestick

En trädgårdstulpan som trivs i väldränerad jord med hög mullhalt. Lökarna ska planteras i grupp på ett djup av 2-3 ggr dess höjd, dvs 5-15 cm. En vindskyddad plats rekommenderas. Icestick kan bli 50 cm hög och blommar under april-maj månad. Strax efter blomningen ska blomman knipsas av under fästet. Därefter får resten av växten vissna ner. Det gör att den blir mer långlivad.

Vårlilja

Vårliljan Ipheion Uniflorum har sitt ursprung i Sydamerika. Den trivs i sol eller lätt skugga. Passar bäst i lite lättare jordar. Sprider sig med hjälp av sidolökar. Den blir ca 10 cm hög. Gödsla gärna med benmjöl på hösten och blodmjöl på våren, just när de är på väg upp ur jorden.