Silverudds Blå

Silverudds blå skapades på 1980-talet av Martin Silverudd. För att skapa rasen använde han sig av en småvuxen produktiv New Hampshire och en småvuxen produktiv Rhode Island Red. Han måste ha använt minst två raser till. Ättlingar till de Cream Legbar han importerade på sent 50-tal, ingick i rasen för att få med genen för blå skalfärg. Den genen gav tillsammans med generna för brunt skal som NH och RIR förde med, SB-ägget dess karaktäristiska gröna färg.

Det finns inget noterat mer kring ursprunget, men av Martin Silverudds kvarlämnade anteckningar framgår att han höll Australorps på sin gård. Det troliga är att just Australorps var rasen som gav Silverudds Blå dess karaktäristiska blå färgteckning i fjäderdräkten.

SB hette vid Martin Silverudds hastiga bortgång Svensk grönäggsvärpare, vilket får betraktas som ett arbetsnamn. Den har felaktigt kallats Isbar, som är namnet på en ras MS skapade innan SB. Namnet är satt som en hyllning till rasens skapare och anspelar på genen för blått i fjäderdräkt och genen för blå skalfärg. Rasen var med största säkerhet inte helt klar vid Martin Silverudds hastiga bortgång 1986. När den sedan spridits i stort antal har den genetiska driften gjort att variationen i storlek, kroppsform, skalfärg, mm är relativt stor.

SB kännetecknas av att den har svart som grundfärg. Det svarta bleks på en del SB av genen för blått, som i enkel uppsättning ger ett blått djur och i dubbel uppsättning ger ett spättat djur. Fjäderdräkten är svart, blå och spättad, där framför allt tupparna kan ha inslag av guld eller silver i hals och på sadelfjädrar. Silverudds blå är till sättet en aktiv och livlig ras.

Fakta från Svenska Kulturhönsföreningen.
kulturhons.se

Creme Legbar

Creme Legbar - har sitt ursprung i Cambridge, England.
Tuppen väger ca 2,5-3,5 kg och hönan 2-3 kg.
Äggfärgen är blå-turkos och äggvikten ligger på ca 58-60 g.
Creme Legbar är könsvisande vid kläck. Tuppkycklingarna har en ljus fläck på huvudet och svag eller obefintlig eyeline, medan hönekycklingarna har en mörkbrun eller svart sträck på huvudet som fortsätter ner över ryggen och de har en tydlig eyeliner.
De togs fram i Cambridge på 1930-talet, genom att korsa brun Leghorn, Plymoth Rock och Araucana. Det är en mycket ovanlig ras som i England bevaras av the Rare Poultry Society. Ursprungligen kallades de för Crested Creme Legbars, men det ändrades till Creme Legbar.
De lägger 180-250 ägg om året.

Fakta: http://hocado.se/

Sussex

Sussex, kyckling 1 vecka.

Sussex är en gammal ras från Södra England. Den är framavlad ur Dorking, Brahma och Kochin. Hönan väger 2,5-3 kg och tuppen 3-4 kg. Vanligaste färgen är vit med mörk krage och stjärt. Rasen har god härdighet och ett lugnt temperament. Hönorna är medelgoda värpare och kan bli goda ruvare. Äggen är gulbruna och väger från 55g (Neuschutz, 2007). Enligt Sievers (2010) är Sussexhönan en lugn och tålig dam som också värper bra när det är kallt. Sussex börjar värpa någon gång mellan vecka 28-32 och lägger ca 200 ägg/år. Hon är sällskaplig och moderlig. Hon är också bra som fostermamma för ank- och gåsungar. Rasen finns i sju färger. Den vanligaste heter ljus/Colombia.

Sixten

Sixten tittar snällt in i kameran.

Hej! Jag heter är Sixten och är en sussextupp på 13 veckor. Jag hade turen att få 5 hönor vid kläckningen och de tillhör min flock nu. Tre är sussex och två blandisar med bl.a. faverolle i sig.

Gul Orpington

En av våra kycklingar som på bilden är 5 veckor.

Orpington är en tung hönsras framavlad i Storbritannien under 1800-talet, baserad på asiatiska hönsraser. Det är en bra köttras och även en bra värpras. Det finns en dvärgversion också som är framavlad i Storbritannien och Tyskland.

Rasen finns i flera olika färgvarianter. En höna väger omkring 3 kilogram och en tupp väger omkring 3,5 kilogram. För dvärgvarianten är vikten för en höna runt 900 gram och för en tupp 1 kilogram. Äggen från en stor höna har gul till brunaktig skalfärg och väger ungefär 55 gram. Dvärgvariantens ägg har ljusbrun skalfärg och väger ungefär 35 gram.

Orpington börjar värpa någon gång mellan vecka 23-44 och lägger ca 150 ägg/år.

Hönorna har stark ruvlust och kan ruva fram upp till tre kullar med kycklingar på ett år. Ibland kan det dock förekomma att en del av äggen i kullen har för tunt skal, något som kan leda till att kläckresultatet blir dåligt. Rasen är inte en snabbvuxen hönsras, först vid omkring 10 månaders ålder blir individerna fullvuxna.

Till sitt sätt är orpington en lugn och lätthanterlig ras. Den är en bra hushållsras, då den även är tålig och går lätt att hålla inhägnad.

Orpington har använts i avel för att ta fram andra hönsraser, bland annat Australorp.

(fakta från Wikipedia)

Laxfärgad Faverolle

En av våra tre första faverolldamer.

Faverolle är en tung hönsras från Frankrike, uppkallad efter byn Faverolle som ligger utanför Paris. 

Faverolle har många goda egenskaper, som att både vara en bra värpras och en bra köttras.

Rasen förekommer i flera färgvarianter. Ett kännetecken för rasen är dess fylliga skägg. Tuppar av stor ras väger 3,5-4 kilogram och hönorna väger 2,8-3,5 kilogram. 

Hönorna värper bra även under vintern, dock ruvar de sällan. Faverollehönan börjar värpa någon gång mellan vecka 24-32 och lägger ca 180 ägg/år. Kycklingar av faverolle är tåliga och rasen är snabbvuxen. På den laxfärgade varianten är det tidigt möjligt att könsbestämma kycklingarna, även om det kräver lite erfarenhet, då tuppkycklingarna redan som dagsgamla är lite mörkare än hönkycklingarna.

Rasen har ett lugnt temperament och hönsen är lätta att få tama. Den flyger sällan vilket gör den enkel att hålla inom hägn.

(Fakta från Wikipedia)

Närbild på Gunnar som på bilden är tolv veckor gammal. Bilden togs den 2 maj 2015.

Gunnars syster Henrietta, 12 veckor. Henrietta är nyfiken och social.

Kommentarer

20.01.2021 10:45

Anki Gavelli

Hej Ann!
Gillar verkligen din youtube kanal, din personlighet o innehåll o jättekul att du kör ihop med madde.
Har bara ett bekymmer och det är att skärpan är så suddig. Blir så trött i ögonen.

16.05.2020 14:51

Ann

Hej!
Nej, jag har bara en CL tupp just nu, så det kan jag inte göra.

20.01.2021 16:09

Ann

Hej Anki!
Så kul att du gillar vår YouTube-kanal.
Jag kan bara säga att vi jobbar för en bättre bildkvalitet. Jag lovar att det kommer bli bättre.

08.05.2020 09:45

Marianne.Lyrfors

Hej! Säljer ni creme legbar?
Med vänlig hälsning, Marianne

23.08.2019 12:19

Lise-Lotte Karlsson

Hej🤗
Undrar när creme legbar,börjar värpa ägg?
Mvh Lotta i Orsa

27.05.2019 10:19

Marco Persson

Kan man ringa och fråga lite saker? :)

27.05.2019 17:26

Ann

Hej Marco!
Du kan maila mig med dina frågor.
annnilsson.gillardans@live.se

14.04.2018 12:16

Jag

Kan man äta hönsäggen som är blåa?

14.04.2018 15:23

Ann

Javisst kan man det!