12. apr, 2017

Jag ska odla majs!

Hittade den här fina beskrivningen hur man kan odla majs...så nu ska det ske. Hög tid att beställa frön!

12. apr, 2017

Jag har påsklov!

Jag har påsklov och hade förstås hoppats på ett härligt vårväder att njuta av utomhus. Men, tji fick jag! Sen vi satte upp tunnelväxthuset har det inte gjort annat än blåst iskalla vindar. Vi har lagt tunga betongklumpar runt om på plasten, och än så länge står det kvar. Tack och lov! I dag regnar det och vädergubbarna spår att det kommer att regna under hela påskhelgen. Så vi får nog fira inomhus i år.

Inne i tunnelväxthuset har jag planterat mina förgrodda salladsplantor, rosensallat "Palla Rossa 3", huvudsallat "Murielle" och cossallaten "Jericho". Det blev ett lyft för de små plantorna. Det syntes redan efter ett dygn att de börjat växa till sig. Weehoo! Nu har jag sått massor med fröer och många av dem står i tunnelväxthuset. Jag fick bära tillbaka brytärten "Sugar Ann" efter att ha läst på Sara Bäckmos blogg där hon listat vad (och var) hon sår månad för månad. Efter att ha lämnat en kommentar på Skillnadens trädgårds facebooksida och fått svar så vet jag att brytbönor inte gror annat än i varm jord. Så nu står de på groning med undervärme inomhus.

 

8. apr, 2017

Hugelbädden börjar ta form!

Snart så...är den klar. Håller som bäst på att sila ner jorden i bädden för att slippa alla rötter och stenar i bädden. 

8. apr, 2017

Tunnelväxthus

Efter mycket funderande efter att ha beslutat mig för att skaffa ett tunnelväxthus så skickade jag efter ett på eBay. Det är ett billigt alternativ och det kan vara bra att börja med ett i denna prisklassen först för att testa hur det är att odla i ett sådant. Leveransen tog bara ett par dagar efter beställningen. Det var lätt att sätta ihop och alla delar fanns med. Nu ska jag ordna med odlingsbäddar i tunneln. Tre är klara. Dem har jag fyllt med välbrunnen koskit full av kompostmaskar och sedan planteringsjord ovanpå. Längst ned i tunneln ska jag bygga en planteringsram med måtten 3*1 m. Där tänker jag ha mina tomater. Jag har sått nakenfröpumpa och kapkrusbär. De ska också få en plats där.

24. mar, 2017

Dags att prova något nytt!

Facebook är så bra. Ja, jag menar det verkligen! Där får jag så mycket inspiration och ideér av sådant som intresserar mig. Nyligen läste jag ett inlägg om ett annorlunda sätt att så palsternacka på. Eftersom jag flera gånger misslyckats med just palsternacka så är det alltid välkommet med nya idéer. Palsternackan tar lång tid på sig att gro, och jag har till slut inte vetat vad som är ogräs och vad som är ev. en palsternacka som är på väg när jag sått på friland. Förra året sådde jag några i en pallkrage blandat med rädisor. Varannan rädisa och varannan palsternacka på rad. Så gjorde jag för att veta var palsternackan skulle visa sig. Det fungerade bra. Vi fick några palsternackor att äta. 

I bloggen ivartland läste jag nu att man kan lägga palsternackans frön i en plastpåse på en blöt pappershandduk och sedan förvara den mörkt och i rumstemperatur. När fröna grott kan man peta ner dem i jord för att ställa på groning. Det ska bli intressant att testa. 

https://ivartland.com/2017/03/21/finurlig-sadd-av-palsternacka/