14. maj, 2017

Jag säger bara...ÄNTLIGEN!

Äntligen är frostnätterna över. Det har varit så kallt och ruggigt under en längre period och många har tom fått snö. Jag har fått täcka plantorna i pallkragar och i tunnelväxthuset med fiberduk. Trots det så verkar morotsplantorna, som nyss hade tittat upp, inte klarat frosten. Några enstaka finns kvar.

Men i fredags så vände det och värmen har sakta men säkert kommit. Lördagen bjöd på strålande sol och även idag, söndag, har det varit skönt ute. Och då får man passa på! Jag har planterat ut sättlök, röd och gul samt charlottenlök, bönor och sockerärtor har också fått komma ut. Sambon hjälpte mig att göra två ställningar som de kan klättra på. De blev bra. Jag är helnöjd! Rotsellerin planterades som kantväxt vid bönorna. Jag har haft så mycket bekymmer med sorgmyggor och löss på dem, så nu ville jag få ut dem. Det får gå som det vill.

Några av mina majsplantor slokade. När jag kollade upp dem så fanns det förstås sorgmyggor där med. Suck! Men, än kan man så ny majs så jag kanske provar att direktså dem i stället.

En underbar helg är på väg att ta slut. Väntar redan på nästa. Då ska jag sätta ut kålen. Innan dess ska jag bygga en ställning med nät för att kålen ska få vara ifred från kålmalen. Ja, det är fullt upp hela tiden, men, åh så kul!

1. maj, 2017

Tunnelväxthuset

Sakta börjar tunnelväxthuset ta form. Idag klippte jag upp markduken i två pallkragar till. I botten la jag sedan blöta tidningar (så att de ska smita åt marken). På tidningarna la jag sedan brunnen koskit och ovanpå det jord.

1. maj, 2017

Gräsklipp och vitlök

Nu är det dags att ge vitlöken lite näring. Jag har tidigare vattnat med både lakvatten och guldvatten. Idag var jag frivillig att klippa gräs med klipparen som har en uppsamlare. Jag fick ihop några skottkärror och fick också bra motion på köpet. Gräsklippet räckte till knappt tre rader men jag har många fler rader att täcka. Det är bara att vänta på att gräset ska växa till sig igen. Med stor sannolikhet kommer det att göra det. 🙂

28. apr, 2017

Jordärtskocka

I går kom sambon hem och berättade att vi kunde få några jordärtskockor av en bekant. Det passade bra, jag hade redan börjat tänka tanken att skaffa några i affären för att sätta ned i jorden. :-)

Under kvällen fick vi en påsen med 21 stycken knölar i. Eftersom jordärtskockor sprider sig lätt så valde jag att sätta varje knöl i varsin kruka under tiden som jag funderar ut en bra plats för dem. De kan bli 2 meter höga så det är en annan faktor att ta hänsyn till i valet av plats. Jag får se ut en plats och sen göra som jag brukar...lägga tidkningspaper i botten och sen på med massor av hönsgödsel/strö och allt annat "grufs" jag kan komma över. Kockorna får kanske planteras i hinkar så länge. Det behövs blandas i gödsel. Kogödsel finns i massor på gården så nu är det bara hinkarna som fattas.

23. apr, 2017

Födelsedagspresent

I min familj är vi många som fyller år i månaderna mars och april. Eftersom vi har lite avstånd mellan oss brukar det ofta bli så att vi firar våra födelsedagar under påskhelgen. Jag blev firad och fick bland annat fröpåsar 😀. En frösort var sockermajs, precis vad jag bestämt mig för att prova på. Den här sorten heter Earlybird". Jag sådde de första tio fröna annandag påsk och igår tittade de upp. Nu har jag sått 20 frön till. Jag har sått dem i stora krukor eftersom jag läst att deras rötter är känsliga. Jag läste också att de ska sås mellan den 20 april - 10 maj för ett bra resultat. Jag sådde mina första tio den 17 april, så jag var lite för tidig enligt den skribenten. Det börjar bli fullt på fönsterbrädorna och för övrigt andra utrymmen som lämpar sig för uppdrivning av plantor.