29. maj, 2017

Dagens motionspass!

Ja, det har minsann vuxit under Kristi Himmelsfärdshelgen! Ogräset leder just nu med 1-0, men trägen vinner (hoppas jag). I kväll har jag täckt ett buskage av nässlor och andra ovälkomna växter med kartong. Därefter började det tunga arbetet med att lasta säckar fyllda med avfall från hönshuset i en skottkärra, dra skottkärran i halvmeterhögt gräs fram till området med kartongbitarna och sedan tömma dem. Jag lovar, jag var alldeles illröd i fejset och kroppen ångade av värme. Trots det kan jag inte ta av mig min lumberjacka med luva för då blir jag uppäten av knotten. 

När ytan var väl täckt av hönsbajs och strö så planterade jag mina plantor av doftklint. Doftklinten kan bli 70 cm hög, så den fick sin placering i mitten av den nya planteringsplatsen. Jag har köpt mina frön från Impecta fröhandel som beskriver blommorna som väldoftande och vackert pastellfärgade i tonerna rosa, ljuslila, purpur och vitt. 

Till min stora glädje kom också den lilla hönshusskrapan fram igen. Den har av någon anledning råkat hamna i en av påsarna med hönsens bajs och strö. 

28. maj, 2017

Nällor i massor!

Växtkraften är enorm! Inte minst märks det om man som vi, varit hemifrån ett par dagar. Oj, vad det växt överallt. Jag har ägnat kvällen åt att klippa av nässlor för att dels göra ett gödningsvatten, dels klippa ned dem för att sedan täcka med kartong och allehanda material för att skapa ett nytt land. Jag har massor med utmockad hönsskit blandat med strö som sparats i säckar. Det är bra att lägga som ett tjockt lager ovanpå kartongen. Ogräs finns i massor, så det är bara att raka av och lägga på som ett gödningstäcke. Jag börjar med att dra upp blomsterplantor i år så att jag säkert vet att hönsbajset komposterats ett par år. 

På armar och ben sticks det överallt i kväll. Nällornas små taggar är obarmhärtiga. Jag har läst att man kan ta tejp och dra bort de små taggarna med. Får testa på ett område innan sängdags.

21. maj, 2017

Årets första kålfjäril i sikte!

Det är verkligen i sista minuten som jag ska börja tillverka skydd för mina kålväxter! I går såg jag kålfjärilen flyga omkring så vackert över köksträdgården. I tunnelväxthuset står alla mina kålplantor på tillväxt. Under natten har jag funderat på hur jag ska lösa problemet. Min idé är nu att ta vit tyll, som jag har kvar från föregående år, och sy på en resårkant runt om och sen trä det över pallkragen. Jag ska sätta på en pallkrage till så att tyllen inte når plantans blad. Jag har också plantor i plastbackar och tänker sno runt tyll om dessa med. Kanske trä lite resår runt om?

Jag har också skaffat "Rättviksknuten" för att med dess hjälp montera ihop en ställning med nät för att skydda plantorna från de små odjuren.  

Kålfjärilen lever i tre generationer och den första brukar visa sig i maj månad. Den brukar börja med att lägga sina ägg på vilda korsblommiga växter. Den andra generationen, som kläcks efter två veckor, brukar lägga sina ägg på odlade korsblommiga växter, som tex kål, raps och rovor. De utkläckta larverna kan äta upp all din kål, om du har otur. För flera år sedan odlade jag blomkål. Det var inte en så behaglig upptäckt att hitta massor med gröna larver inuti blomkålshuvudet. Usch och tvi!! Då bestämde jag mig för att aldrig mer odla kål, men, here we go again! Larven är blåaktigt grön med tre längsgående gula ränder, en mitt på ryggen och två på vardera sidan. Den ska jag noga akta mig för i år. Ett tips är att med jämna mellanrum kolla undersidan av bladen och plocka bort de ägg man kan hitta där. 

Bilden på kålfjärilen har jag laddat ned från PixaBay. Gratis bilder på nätet.

https://pixabay.com/sv/butterfly-white-k%C3%A5lfj%C3%A4ril-blomma-863445/

 

20. maj, 2017

Årets perenn Phlox stolonifera "Alba"

Årets perenn måste man ju bara ha så när jag ändå var på besök i Karlshamn så passade jag på att svänga förbi Ljungsleds plantskola på vägen hem. Där införskaffades en planta "Krypflox" som av perenna gruppen utsetts till årets perenn. Den blev sedan planterad i en skuggigare del av trädgården där magnolian Susan växer. Trivs den får jag skaffa fler plantor.

Krypflox är en art i familjen blågullsväxter från östra USA. Den får små söta klockliknande vita blommor och blir ca 15 cm hög. Krypflox är en bra marktäckare och blommar i maj-juni. Vill du läsa mer? Klicka på länken!

http://www.perennagruppen.com/gem/default.aspx?pageNr=917

20. maj, 2017

Bland majs och ensilage

I går kväll fick majsen komma ner i jorden. Jag hade förberett med att gräva en kvadrat på 4 kvadratmeter för att få bort det värsta ogräset. Där fanns (finns) kvickrot, skräppe, stora blaffiga maskrosor och en massa våtarv för att nämna några arter av allt ogräs som finns i vår köksträdgård. 🙂

Jag har sedan lagt på ett tjockt täcke med ensilage. Så i går kväll var det då dags att få ut plantorna från tunnelväxthuset. Jag planterade dem i kompostjord och satte fem plantor längs varje kortsida. Nu hoppas jag de ska trivas. De är planterade i en kvadrat eftersom de ska vindpollinera varandra.