1. aug, 2017

Första spetskålen skördad

Nu börjar det hända saker i köksträdgården! Hittade ett läckert spetskålshuvud som fick bli tillbehör till kvällsmaten. Jag skar det i kyftor, la det på en plåt, ringlade över olivolja och kryddade med salt, svartpeppar och chiliflakes. Vips in i ugnen på 225 grader. Så gott!

1. aug, 2017

Sticklingar av blåbär

Så har jag gjort mitt första försök att föröka mina amerikanska blåbär. Jag klippte bort de mjuka delarna från buskarna som jag sedan klippte i bitar om ca 10 cm. Varje stickling klipptes under ett bladskaft. Jag klipper snett så att det ska gå lätt att få ned den i jorden. Jag skapade också en liten "skada" genom att rispa lite med kniven på skaftet längst ned. 

Därefter var det dags att doppa varje stickling i lite honung och stoppa ned dem i odlingskuber som jag köpt från Wexthuset.

Jag har inspirerats av Sara Bäckmos Youtubeklipp om just sticklingsförökning av blåbär. Vill du också titta finns länken till första avsnittet här. 

26. jul, 2017

Min första odlade majs!

Jag fick ett fröpaket i födelsedagspresent innehållande sockermajsfrön av sorten Earlybird. Jag hade aldrig odlat majs förut så det blev till att läsa sig till hur det skulle gå till. Fröna förodlade jag inomhus och de fick vara kvar inne under en ganska lång tid efter de grott då väderleken det här året bjöd på många sena frostnätter. Någon planta dukade under. De ruttnade, kanske hade jag vattnat för mycket? Till slut kunde jag i alla fall ställa upp mina plantor i mitt nya tunnelväxthus i väntan på utplantering. Och nu ser de ut som på bilden. Inte så illa av en nybörjare om man får säga det själv 🙂

Det ska förstås bli spännande att skörda dem och se om kolvarna är fyllda med majskorn. Om pollineringen har fungerat så är dem det. 

 

25. jul, 2017

Skörd av första vitlöken!

Thermidromes blast har börjat vissna ner. Enligt Åke Truedssons skrift om vitlök ska man skörda den när tre blad vissnat och om jag minns rätt även topp-bladet. Man får kolla med några vitlökar om de är färdiga. Thermidrome är en tidig sort och mina lökar har fantastiskt fina klyftor. Jag är glad att det har lyckats. Mindre glad är jag att jag själv drabbats av värk i höger höft och ben. Jag kan inte hålla på med min älskade sysselsättning utan måste hålla mig ganska stilla. Jag får djävulskt ont inne i höften annars. Ont har jag ändå, men värre blir det om jag överanstränger mig. SUCK! 

Min sambo var snäll och drog upp några vitlökar nu på morgonen så att jag kunde stå utomhus under tak och samla ihop lökarna i knippen, märka dem och hänga upp dem på tork. Jag har en örttork som hänger ute under tak. Där får löken hänga nu i 1-2 veckor. Resten av vitlöken, ja det finns mycket mer att skörda, ska jag hänga på ett vädringsställ under tak.

5. jul, 2017

Kållarv i blomsterkrassen!

Så har de då hittat till min köksträdgård! Jag pratar om kållarven, en svår fiende om man odlar kål men också krasseblommor visade det sig i kväll då jag tog en liten runda för att beundra majsen, kornärtskockorna och squashen som jag samodlar med krasse. Och se, där fanns ett område med uppätna blad och när jag synade bladen närmare så kröp det en hel hoper med larver där. Bäst att agera snabbt tänke jag och tog larverna i bladen och klämde dem. Först försiktigt men det tog sån tid så jag fick ta dem i handen och placera dem i ett blad som jag sen klämde. De är så söta, synd att de gör sådan skada bara. Nu får jag ta en runda varje kväll innan de äter upp all krassen som jag helst vill ha kvar.