6. sep, 2017

Tomaterna mognar!

Den här sommaren 2017 har inte visat sig från sin bästa sida tycker nog många med mig. Många odlare har nog också gått och hoppats på en skön och solig höst, men det verkar inte bli så heller. Tomaterna har låtit vänta på sig att mogna, men efter att jag stängt till tunnelväxthuset så skördar jag en del nu och tillräckligt för att ställa mig frågan vad jag ska göra med alla tomater. Vi äter dem färska förstås, som de är eller gör en god tomatsallad med vitlök, rödlök och en vinägerdressing med olivolja i. De större tomaterna har jag börjat torka i ugn. Jag halverar dem och lägger dem med snittytan uppåt på en plåt klädd med bakplåtspapper. Ugnsluckan låter jag vara på glänt och sätter ugnstemperaturen på 150 grader Celscius. Minst 4 timmar låter jag dem vara där. Vid halvtid pickar jag dem med en gaffel för att få dem att dunsta snabbare. Bli bra att ha i grytor och som en ingrediens i sallader senare.

22. aug, 2017

Marketmore 76

Tänk att det kan bli några gurkor i alla fall. Trots alla bekymmer med sorgmyggor och bladlöss så har en del plantor överlevt och ger snart skörd. Så här beskriver Klostra.se gurkan: 
"Marketmore är en amerikansk medeltidig slanggurka som passar bra för nordliga förhållanden. Sorten ger raka och mörkgröna gurkor. Skörda vid 20-25 cm längd eller mindre. Sorten är snabbväxande och högavkastande under en lång period. Utvecklas bra även i kallare klimat. Gurka är mycket frostkänslig. För växthus eller på friland i vindskyddat läge. Måste bindas upp ordentligt. Servera egenodlad gurka i rätten sweet & sour, naturell eller i tsatsiki."

Runåbergs fröer skriver så här: Medeltidig slanggurka för nordliga förhållanden. På friland eller i bänk. Den ger enhetliga, raka, mörkt gröna, bitterfria frukter, 20-25 cm långa. Marketmore har en lång skördeperiod och är resistent mot fläcksjuka, mosaikvirus och mjöldagg. En säker icke-hybrid. 

Jennys frön och sånt beskriver den på följande sätt: "Marketmore är en gurka som är lämplig för både utomhusodling och växthusodling. Sitt knottriga utseende till tros så är det en "slanggurka", för sallader och annan färskkonsumption. Den blir ca 20 cm lång, grön, rak och lätt knottrig. Medeltidig. Sås inomhus, ett frö i varje kruka (8-9 cm) i april. Ca 5 veckor innan planerat utplanteringsdatum. Gurka vill ha rikligt med vatten och gödsel. Gurka tål inte frost, och vill gärna ha en jordtemperatur över 12 grader".

Och nu kan jag själv berätta vad jag tycker om dess smak. Den var mycket god. Söt och fast. Det är många gurkor på gång. Härligt!

16. aug, 2017

Nu frossar vi i majs!

Jag är larvigt stolt över mina majsplantor som verkligen har levererat. Det är första gången jag odlar majs, men inte den sista. Det här året är det sorten "Earlybird" som har odlats. Jag har inte valt den själv utan fått fröerna i present. Tack Alexandra & Ecke! ❤ Majskolvarna smakar mycket bra. Vi har nog börjar skörda dem något för tidigt, men det har funkat ändå. Tofsen på majsen ska ha vissnat ned och toppen på majsen ska inte ha sin spets kvar. Jag har också läst att bladen på ytterhöljet ska börja öppna sig något. Då ska majsen vara klar. Jag tänker ändå fortsätta skörda vartefter för vi tycker de är goda redan nu även om blasten inte öppnat upp sig. När den gör det är det nog dags för slutskörd tror jag. Då ska resten (om det blir något över) frysas in. 

14. aug, 2017

Tigrella

Några tomater har nu börjat mogna. Bilden föreställer sorten Tigrella. Den har så vackert skal tycker jag. God smak, men skalet är lite hårt. kanske inte var full mogen då jag åt den? Plockar in dem så fort jag kan för att det ska bli jag och inte trädgårdsfly-larven som äter upp dem.

13. aug, 2017

Mera odjur!

Så har jag stiftat bekantskap med ännu fler odjur bland mina odlingar. Namnet är trädgårdsly och är en larv som om den inte kläms ihjäl kommer att äta upp alla mina tomater 😥. Jag har klämt ihjäl de som jag upptäckt och tagit bort den mesta av bladmassan på tomaterna. Hoppas de kommer att klara sig. Ibland känns det hopplöst . Trädgårdsfly gillar också chili och paprika så nu förstår jag varför bladen har en massa hål i sig. Har läst att larven lägger sig längs med en bladnerv för att inte upptäckas. Tänk, de är smarta de små odjuren. Ja, det är väl bara att spana efter dem och klämma alla som upptäcks. Vara envis...fast det känns lite jobbigt.