29. mar, 2018

Chilin frodas och växer bra och planteringsbordet är rengjort!

Det var länge sedan jag skrev i min blogg. Min artros i ländryggen har gjort att jag fått ägna mig åt att ta hand om mig själv och orken har inte funnits till något som jag egentligen tycker är väldigt roligt. Men, den här veckan har jag påsklov och min energi börjar sakta komma smygande igen. 

Förra året hade jag stora problem med ohyra i mina chiliplantor, men också i nästan allt annat också. Jag drev upp plantorna i källaren och misstänker att det finns sorgmyggor där. Det är ett gammalt hus och källaren har använts till att förvara potatis i en gång i tiden. Det är jordigt och fuktigt. Så i år får plantorna drivas upp på annan plats. Min sambo har hjälpt mig att ställa upp planteringsbordet med lysrör och jag har rengjort det med klorin idag. Nu står det och väntar i ett rum på vinden.

Chiliplantorna får sig en dusch då och då. Jag har läst att de inte trivs så bra i vårt torra inomhusklimat, så kanske det kan göra skillnad. Flera av plantorna har redan fått knoppar och någon planta har utvecklat fina blommor,

Årets odling kommer vara något nedbantad jämfört med förra året. Jag har helt enkelt inte ork och kraft att hålla igång på samma sätt som då. Jag är också rädd för att trilla dit igen, nu när jag långsamt blir bättre och bättre. Mitt mål är att om några år vara lika stark som tidigare igen. Skam den som  ger sig!

 

17. dec, 2017

Odlingssäsongen kan börja!

Startskottet gick idag!

Fem olika sorters chili har planterats. Hot lemon (Capsicum Baccatum), Chocolate Bhut Jolokia (Capsicum chinense), Aji lemon (Capsicum chinense)m Cayenne (Capsicum annum) och Peruwian Purple (Capsicum annuum).

Wish me luck!

 

3. dec, 2017

Nästa års vitlök är i jorden!

Även i år har jag handlat vitlöksutsäde från Törnviks Frö. I år blev det sorterna Thermidrome och Flavor. Flavor är ny för mig, så det ska bli spännande att testa den. Thermidrome är vi väldigt nöjda med, så därför kör vi en repris på den. Båda sorterna har flätbar blast och de ska också vara bra att lagra under en längre tid. 

Jag får klappa mig själv på axeln och beundra min sambo som hjälpte mig få ned vitlöken idag. Min rygg klarar inga större ansträngningar ännu, så jag är helt beroende av sambon. Han i sin tur är genomförkyld. Halsont och värk i kroppen är ingen hit. Men, nu är vitlökarna på plats. Hurra för oss!

9. sep, 2017

Kronärtskockorna är färdiga

Det är första gången i mitt 59-åriga liv som jag odlat kronärtskocka. Alla plantorna fick inte någon skocka, men några har det blivit och idag ska de avnjutas. En kronärtskocka är klar när bladen börjar separera. Sorten jag har heter "Violet de Provence" och räknas som ettårig. Ganska mycket jobb för så få skockor! Jag tänker testa att täcka dem under vintern. Har jag tur överlever de. Nästa år ska jag satsa på annan sort som har chans att övervintra, tex sorten "Herrgård" eller "Grön skånsk".

Violet de Provence får man närma sig med försiktighet för den har väldigt vassa taggar. Det blir handskarna på nu när jag ska ta mig an dem. En kronärtskocka ska skördas på morgonen. Mina skördades kanske lite sent för klockan var halv tolv mitt på dagen.

Jag kommer att lägga ut ett nytt blogginlägg om hur det gick att tillaga och äta dem. Det ska verkligen bli spännande.

6. sep, 2017

Körsbärstomater

Nu skördar vi så många körbärstomater att vi omöjligt orkar äta upp alla färska. Därför har jag letat på nätet efter recept (visst är det fantastiskt vad man kan googla fram?!). Hittade ett recept från allas vår Ernst som jag testat idag. Om det blir gott återstår att se. Länken kommer här!

http://mittkok.expressen.se/recept/ernst-kirchsteigers-inlagda-korsbarstomater/