23. okt, 2016

Söndagen göromål

I dag har jag varit ute i det gråa höstvädret. Solen visade sig en liten stund och det är märkligt vad det påverkar humöret i positiv riktning. Senare mörknade himlen rejält och vi behövde inte vänta länge förrän regnet var över oss. Hönorna sprang in i hönsgården medan jag gick omkring och bara njöt. Jag har hunnit med att förbereda mitt blivande hallonland genom att kantgräva och lägga ut tidningar på gräset. Löv har vi gott om så det var bara att räfsa ihop några högar och lägga på tidningarna. Sambon har satt upp stolpar som jag ska fästa ståltråd på. Jag har också fått material till min blivande hügelkultur. Den ska jag anlägga framför det gamla hönshuset. Jag hoppas på att kunna odla paprikor, tomater och kanske någon gurka där.

Jag har också hunnit med att plantera några lökväxter. En tulpansort som heter Lilac Wonder som ska bli en "rar liten tulpan med skön färgkombination av ljust lila med fin gul mitt" som Wexthuset skriver. Den ska vara älskad av tidigare pollinerare och det är ju bra. 7 lökar fanns det i påsen. Två olika sorters narcisser åkte ner i jorden också. En vars namn är Innovator som ska vara en fylld narciss med ett orange mitt och ytterst ljusa nästan cremegula kronblad. Den ska vara väldoftande. En enda lök i påsen så jag hoppas den kommer visa sig från sin bästa sida nu. Den andra narcissorten heter Manly och är en dubbelblommande narciss i pastellfärger. Även den ska dofta mycket, likt kraftig parfym. En bra snittblomma. Tre lökar var det i påsen. 

Inomhus har jag börjat samla ihop lite fröer från musselsquash, olika sorters chili och från min solros. Nästa år ska jag plantera massor av solrosor för de är så himla fina och så ger de bra växtmaterial till mina odlingsbäddar. Gratis fågelmat blir det ju också. 🙂

23. okt, 2016

Akta dig för elakt mögel!

Mjölksyrning är nog lätt men ändå svårt. Nu har jag lärt mig att jag måste fylla på med saltvatten under syrningsprocessen. Och, inte fylla ända upp, och, ha bra tyngder över det som ska syras. Mycket arbete till ingen nytta förutom att jag lärt mig av erfarenheten.

För min del handlar det om att jag har svårt att komma ihåg sådant som jag inte skapat rutin för. Jag får fundera ut en strategi för att kunna komma ihåg pågående projektens måsten. Jag har många järn i elden och tankarna åker karusell i huvudet ibland.

22. okt, 2016

Lördagspyssel

Idag hade jag en hel del planer, men de grusades till viss del av att jag inte blir av med min förkylning. Jag kände mig trött och hade ingen ork över till annat än att sitta i soffan och läsa eller sticka. 

Men, lusten att göra saker tog till slut över och jag började att samla ihop alla mina pelargoner. Klippte ner dem en bit och plockade bort allt visset och dött. Samtidigt tog jag hand om de sticklingar som blev. Därefter fick jag be min kära sambo om hjälp att bära in mitt växtbord med växtlampor till källaren så att jag kunde placera pellisarna där. Närt det väl var gjort tog jag på mig "bonna"kläderna och gick ut med mina sticklingar. Efter en snabb "finns det räv i närheten" översyn så släppte jag ut hönsen innan jag började plantera sticklingarna. Henrietta deltog med liv och lust och trodde de var till för att ätas. 🤪 Nu har jag en hel del sticklingar på översta hyllan under växtbelysning och på nedre befinner sig moderplantorna. Nu är det bara att hoppas på att de kommer att gilla den här formen av övervintring och att jag kan komma ihåg att titta till dem ibland. Det ska väl inte bli alltför svårt då tvättmaskinen är i samma rum! 😀

Till slut får jag ge mig själv lite beröm för det är första gången i mitt liv som jag sköter om pelargonerna på rätt sätt i rätt tid. Det har aldrig hänt tidigare. Jag brukar vara sen med det mesta och kan också ha svårt att avsluta alla projekt. Sticklingarna skulle lätt ha kunnat vara en sådan detalj som efter att ha legat kvar på bänken ett par dagar sedan förpassats till soporna. Så, hurra för mig!

 

 

11. okt, 2016

Mjölksyrade rödbetor på gång!

Nu har jag tagit hand om 1,5 kg rödbetor och varvat dem tillsammans med vitkål och salt. Jag hoppas på läckra mjölksyrade rödbetor att använda i soppor och sallader. Mjölksyrade grönsaker innehåller massor med bra bakterier som äter upp dåliga bakterier i tarmen. Det kan jag behöva som just idag håller mig hemma från jobbet pga en halsinfektion.

2. okt, 2016

Skörd av rödbetor

Dessa rödbetor såddes mycket sent och jag trodde aldrig att det skulle bli någonting av dem. Jag ville ändå testa. Ja, nu sitter jag här med kokböckerna och funderar på vad jag ska göra med alla rödbetor. Jag har hur mycket som helst. Till middag blir det smörstekta rödbetor med fetaost. Ett recept som jag fått från Birgitta Höglunds blogg. Jag kan varmt rekommendera hennes recept. Jag prenumererar på sidan och får ett recept om dagen. Jag har hittills inte blivit besviken en enda gång på de recept jag testat.  Jag har också beställt vattenkefirgryn i dag. Det var inte lätt att hitta på nätet men till slut så hamnade jag här. Längst ned på sidan hittade jag länken till "Kefirens vänner" och nu har jag skickat iväg ett mail med en beställning. Hoppas det skall funka nu för jag vill så gärna prova ett recept jag har på syrade rödbetor från boken "Syrat" av Charlotte Pike.