2. jan, 2017

Dags att börja så och först ut är chili!

Året 2017 startar jag med att så mina första chilifrön. Jag är så inspirerad av Farbror Grön och Sara Bäckmo. Ta en titt på deras hemsidor eller varför inte lyssna på deras poddradio Två odlare emellan? Du kommer inte att bli besviken, jag lovar.

Johannes Wätterbäck (farbror Grön) har tillsammans med sin sambo Theres Lundén gett ut boken Alla fingrar gröna. Det är en mycket instruktiv och konkret bok som jag tror mig komma få stor nytta av. Idag läser jag om hur jag ska så mina chilifrön. Jag startar med släktet "Capsicum Chinense", Havannapepparn,  som man behöver så redan i december. Jag tror det ska gå bra även idag den 2 januari. Nu ska jag blanda bakpulver och ljummet vatten och lägga i mina chilifrön där de ska få vara i 12-24 timmar. Det ska påskynda groningen säger farbror Grön. 

Idag ska jag också sortera upp alla fröer jag har för att få en överblick vad som finns. Sara Bäckmo har en fin planering på insidan av sin bok Skillnadens trädgård som jag tänker använda mig av för att göra en plan över årets sådder.

Låt odlingsåret börja!

12. nov, 2016

Egna fröpåsar

Idag ska de sista insamlade fröerna ner i egentillverkade fröpåsar. De är lätta att vika, bara man vet hur man gör. Jag har en trädgårdskalender från Ordalaget där jag hittat den här idén.

11. nov, 2016

Så här viker man fröpåsar!

Från boken Trädgårdskalender från Ordalaget.

2. nov, 2016

Kallt idag!

Idag är en ledig dag och då har jag planerat att få ner de sista vitlökssorterna i jorden. Det ska nog gå trots att det är ganska kallt ute idag, runt 2-3 grader. Det varnas för snö, men jag hoppas jag slipper den. De sorter som ska ned i jorden heter Germidore och Thermidrome.

Sambon har tillverkat ett bra redskap åt mig av ett gammalt spadskaft. När jag trycker ned skaftet så gör den ett 5 cm djupt hål samtidigt som den märker ut 15 cm till nästa placering av hål. Fiffigt va!

30. okt, 2016

Vitlök på gång!

Jag har en dröm! Jag drömmer om att vara självförsörjande på vitlök och därför har jag beställt två olika sorters vitlök som ska vara mycket lagringsdugliga. Det ska också gå att fläta ihop blasten på dem, vilket jag gillar. Sorterna heter Thermidrome och Cledor. Cledor har jag planterat idag. Det blev fyra långa rader och det tog sin tid att plantera dem. Thermidrome får vänta till på onsdag då jag är ledig. Hoppas på bra väder då. Idag har det varit strålande sol och det har mer känts som en vårdag i stället för näst sista dagen i oktober månad.