26. jan, 2017

Rotselleri

De här fröna har stått i ett miniväxthus med undervärme. De såddes den 8 januari och nu har de grott. Den andra sådden med rotselleri har stått utan undervärme och där har ingenting grott än. Så nu har jag bytt plats på dem.

26. jan, 2017

Då går jag ner i min källare...

Sådärja! Nu har jag beställt undervärme till mitt odlingsbord. Jag köpte en undervärmesmatta som heter Heat Mat i storlek 40x120 från Wexthusets websida. Så nu står körsbärstomaten Vilma på ett lager av sand och under sanden en varm matta. Jag hade lite sand kvar från året då jag lagrade morötter i källaren. Den fanns nära tillhands så det gick lätt att hämta några hinkar för att hälla över värmemattan. Men innan jag hällde sanden över mattan klippte jag upp en svart plastsäck och la den över mattan som skydd. Sanden blir varm och överflödigt vatten från sådderna kommer därför att avdunsta där. Fuktig och varm luft kommer att strömma förbi växternas blad, vilket borde vara positivt.

22. jan, 2017

Vintersådd i pallkragar

Jag har aldrig sått frön i januari. Normalt sett så brukar jag börja fundera på VAD jag ska så under våren och sommaren. Så, detta ska bli spännande att följa. Jag behöver väl inte säga vem som inspirerat mig till detta? Nej, jag anade det. Här är en länk till Sara Bäckmos Youtubeklipp som handlar om att vinterså i pallkrage. Jag har sått en tidig morot som heter Early Nantes i den ena pallkragen. I den andra sådde jag svartroten Géante Noire de Russie och palsternackan Student". De här två pallkragarna preparerade jag i höstas med Bokashi samt gräs och löv. Idag fyllde jag på med planteringsjord. En säck för varje pallkrage. Ovanpå pallkragen har jag kompostgaller för att inte katterna ska använda odlingen som toalett. Jag hade tänkt snickra ihop lock till lådorna idag, men det orkade jag inte. Det får bli en senare dag. Jag känner mig rätt nöjd ändå. Jag har lite lätt halsont och känner mig trött. Skönt då att hålla sig till den inre planen i stort.

22. jan, 2017

Vintersådd

På vänstra sidan av trappan är det skugga mest hela dagen. Där hoppas jag att mina första vintersådder ska trivas. Jag har sått pensén "Spanish Eyes", Doftklint, Jungfrun i det gröna, Ringblomma, Stockros och Blåklint Classic Romantic i ena lådan. I den andra finns det nu Drivsallat Gustav's Salad, Vintersallat Verte de Cambral, Spetskål Early Jersey Wakefield, Röd Salladslök Lilia och Maximilians solros, en perenn kulturväxt från 1830-talet. Idén att vinterså har jag fått från Sara Bäckmo (vem annars!?). Sara har gjort ett Youtubeklipp som beskriver hur man går tillväga. Precis som Sara så har jag borrat lufthål i mina lådor. Nästa gång jag gör det ska jag först tejpa där borrhålet ska göras för att undvika att det blir sprickor i plastlådan. 

I kylskåpet står Jätteverbena på groning. De fröna ska gro i mörker så därför klippte jag sönder en svart plastsäck som jag täckte sådden med. Den ska stå i kylskåpet i två veckor därefter i rumstemperatur tills fröna har grott. Det kan ta 1-3 månader. När de grott åker de ner till planteringsbordet i källaren. Där är det svalt och växtbelysning finns. 

På fönsterbänken i köket står frön till körsbärstomaten Vilma. En kruktomat som ska vara läcker. Länkar till Saras Youtubeklipp här.

18. jan, 2017

Välkommen lilla vän!

Som jag har väntat och längtat, tänk att man kan bli så glad när det första lilla fröet har grott och upp sticker en liten chiliplanta (Habanero). Jag upptäckte den i morse och efter jobbet fick jag en ny glad upptäckt då purjolöken har börjat titta upp. Hurra!

Det tog Habaneron femton dagar från frösådd till den första plantan visade sig. Purjolöken behövde endast elva dagar på sig.🙂