22. mar, 2017

Grobarhet

Nu har jag äntligen hunnit städa upp bland alla mina odlingsgrejer. Och vad hittade jag då?! Jo, en låda full med fröer som jag nu ska kolla upp grobarheten på de allra äldsta. Det finns påsar som det står "bäst före 2010" och det var ju ett tag sedan 😋

Typiskt mig! Men, nu har jag hittat denna sida där det står hur man ska förvara fröer och hur man kan kolla grobarheten. Dessutom finns en bra tabell för olika frösorters förutsättningar för att gro. Här kommer länken:

http://www.runabergsfroer.se/?m=25

Jag ska också så fler "vintersådder" fast det nu är vår på gång. Mina vintersådder tar sig bra, så jag har borrat lufthål i ännu en plastlåda. Det är så praktiskt att bara placera dem i lådan och sedan ställa ut dem i ett skuggigt skyddat läge. Sen, förhoppningsvis, gror de när det är rätt temperatur. 

10. mar, 2017

Mary Washington, sparris

I går sådde jag sparris för första gången i mitt liv. Nu gäller det att ha tålamod i tre hela år för då först är det dags för skörd. Men förstås, först får vi hoppas att fröna gror och klarar sig i tre år framåt. Här följer lite fakta jag läst mig till:

Trivs bäst på näringsrik gärna sandig jord i soligt läge. Sparris är en strandväxt så tång ska vara en bra gödning till den. De vill inte ha det för surt. Gillar mycket näring och lucker djupgrävd planteringsplats. Man sår glest i rader ena året och planterar ut på avstånd nästa år. Skörd först 3:e året efter sådd. För vit sparris kupar man upp sand kring skotten. De ska skördas när skotten är ca 20 cm.

 
7. mar, 2017

Sådd på sådd på sådd och lite glasrabarber

Efter att ha varit på semester i två veckor var det spännande att komma hem igen för att se hur sådderna mådde. Det var både bra och mindre bra. Jag har fått in sorgmyggor och upptäckte till min besvikelse att purjolöken fått löss. Jag har planterat om de som fortfarande verkade ha lite liv i sig. Doppat dem i såpvatten och nu är det bara att vänta och se om de klarar sig. Även mina små chiliplantor verkar ha fått löss. Det har inte hänt någonting sen vi åkte. Tillväxten står helt stilla. Suck! Ja, det kan inte alltid bli bra. Men, auberginen och citrongurkan ser ut att trivas. Likaså den lilla körbärstomaten Wilma, fast den växer långsamt. 

I går sådde jag tomatpaprikan Ontaram tomaten Paola, körbärstomaten Chilega, cossallaten Jericho, huvudsallaten Murielle, rosensallaten Palla Rossa 3', smultron Mignonette, Jätteprästkragen Exhibition och prästkragen May Queen. De två sistnämnda är perenner. 

Jag hittade en svart hink som jag lagt ovanpå rabarberknopparna som har börjat titta upp. Runt hinken isolerade jag med halm. Nu är det bara att vänta på de första rabarberstjälkarna. Jag har aldrig provat att driva fram rabarber förut så det här blir spännande. Inspirerad av Sara Bäckmo som har en bra video här.

13. feb, 2017

Mer frön i jorden!

Idag blötlade jag frön till Citrongurka. En bonusfröpåse jag fått från Sneckenströms Ekohandel. Sedan sådde jag gamla frön från blekselleri (2010). Jag bredsådde dem och har väl tur om något tittar upp. Jag planterade också frön från Aubergine (Black Beauty) och Kapkrusbär. Dessa frön står nu i källaren i en pluggbox som är en praktisk liten sålåda, under växtlampan. Däri hamnade också kronärtskocka. Det sista jag sådde var frön från min Klematis. De ska nu få stå i rumstemperatur i ett dygn. Därefter åker de ut i snön.

11. feb, 2017

Omskolning och lite till

Min mamma sa till mig vid några tillfällen att det blev så rörigt omkring mig när jag gjorde något. Idag är jag benägen att hålla med henne om det. Ja, så här ser det ut när jag är i odlartagen!

Jag har omplanterat den första chilin och körsbärstomaten Vilma. Jag har också sått ny chili och paprika vars frön legat i blöt ett dygn i ljummet vatten blandat med bakpulver. Det var lite roligt att upptäcka att de frön jag tagit från Lemon Drop (mina egna frön) redan hade börjat att gro. Jag kunde se en liten, liten grodd på några av fröerna.

Nu ska de nya sådderna placeras i värme och ljus. De omskolade plantorna ska få det lite svalare men med bra belysning över sig.

Dags att ta tag i det mindre roliga, att städa upp i köket. 😉