25. jul, 2018

Kvar...blev en liten padda!

Årets varmaste och hetaste sommar någonsin! Det har inte kommit regn på evigheter och vi har runt 30 grader i hela Sverige. Grundvattnet sjunker och det brinner på väldigt många orter. Vi får hjälp från andra länder att bekämpa bränderna. Hur ska det här sluta? Känner med det folk som varit tvugna att evakuera från sina hem och lider med skogsbönder som får sina skogar uppbrunna. Bönderna har ingen skörd att skörda och djuren blir utan mat. Det är hemskt varmt och svårt för barn och äldre. Själv har jag det bra jämfört med andra. Jag kan hålla mig inomhus dagtid, även om det förstås är varmt där också. Nu på morgonen har jag varit ute och skördat det sista av vitlöken. Trots tidig morgon så dryper svetten om mig efter det passet. Det var kruttorrt i landet, jag har avstått från att vattna pga av torkan som råder. Vi, jag och min sambo, har hämtat vatten från våra dammar vid ett par tillfällen. Vi har öst vattnet från traktorns skopa. Så lite bevattning har det trots allt blivit. Gödningen kom med på köpet från dammen, gissar jag. Ja, vi och vi...det är ju min duktiga sambo som gjort det mesta av jobbet. Jag sitter bredvid i traktorn och hjälper till att ösa vatten med hink över odlingarna.

Jag får väl vara ganska nöjd med skörden med tanke på läget. Dels har jag inte kunnat lägga ned lika mycket jobb på odlingen pga min artros som sitter i ländryggen. Jag måste vara försiktig så jag inte hamnar i samma situation som förra året. 

 Thermidrome blev mycket fin. Stora fina lökar som har lite lila färg på sig. Mycket vackra. Det blev ca 60 stora fina lökar. Thermidrome är en tidig sort som är skördeklar i mitten av juli.

Flavor var en ny sort för mig. Det är en medelsen sort som kan skördas mellan 20-31 juli. Lökarna är inte lika stora som Thermidromes. Jag blev lite besviken på skörden av dem, men det kan bero på hur jag hanterat odlingen. Dels valet av odlingsplats. Jag hade odlat potatis året innan och innan dess täckt med tidningar över jorden för att kväva ogräset. Tidningslagret fanns kvar idag när jag skördade, och löken fanns därunder. Det var dåligt med mask i jorden och jorden var som sagt mycket torr och hård. Minimal bevattning och inte så mycket näring som krävs har nog gjort sitt till. Men, det blev ändå en hel del fina lökar och smaken på löken ska vara fin. Båda sorterna har flätbar blast och ska vara mycket lagringsdugliga.

Jag hann att täcka nästan all vitlök med gräsklipp innan torkan slog till. Det har inte funnits något gräs att klippa, så jag har inte kunnat täcka mina odlingar på samma vis som förra året. Men, vitlöken fick sitt gräsklipp. Gräsklippet har nog gjort bra nytta både näringsmässigt och för att behålla fukten bättre. Inte bara vitlöken har gillat gräsklippslagret. När jag skördade tittade en liten padda fram. Och, ja, det var den som blev kvar när jag var färdig. 💋

11. maj, 2018

Sparrisen lever!

Alla 43 plantorna har överlevt vintern, HURRA!
Nu är de planterade. Jag grävde en ränna på 20x20 cm där jag la i koskit och kompostjord. Sen i med sparrisen. Nu får vi vänta ett par år till innan vi får njuta av skörden. Tralalala...

29. mar, 2018

Chilin blommar

Chili Cayenne blommar nu.

29. mar, 2018

Chilin frodas!

Odlingsstationen från Ikea är en bra plats att driva upp plantor på.

29. mar, 2018

Dags att fylla odlingsbordet!

Odlingsbordet är rengjort och väntar bara på sina plantor.